torstai 10. maaliskuuta 2016

TBT - Göteborg 2012

Tapasin Ericin vuoden 2011 lopulla Vaasassa, jossa me molemmat tuolloin asuttiin - minä opiskelin, Eric pelasi jääkiekkoa paikallisessa joukkueessa. Tämä ajankohta tapaamiselle oli vähän huonohko, nimittäin minä olin lähdössä tammikuussa 2012 vaihtoon Göteborgiin lähes puoleksi vuodeksi js parisuhde meni täten heti koetukselle.

Koko vaihtoaika meni näin jälkeenpäin ajatellen vähän "sumussa" ajatusten ollessa ihan toisaalla. Olisin varmasti osannut nauttia tuosta ajasta ihanassa Göteborgissa aivan eri tavalla ilman tuoretta parisuhdetta ja huolta siitä, että kestääkö se.


Alkukevät ei ehkä ole kaunein vuodenaika Göteborgissa, kuten ei muuallakaan pohjoisessa:D 

Kuljeskelin Göteborgin katuja oikeasti varmasti edes tajuamatta kuinka kauniissa paikassa sainkaan asua ja arvostamatta tätä mahdollisuutta ollenkaan. Nyt jälkeenpäin tätä miettiessä tajuan vain alusta asti laskeneeni päiviä vaihdon loppumiseen! Osaltaan tähän vaikutti myös se, että olin valinnut tosi vakeita kursseja, jotka käsittelivät mm. kirjallisuuden historiaa. Jouduimme lukea satoja vuosia vanhoja kirjoja, joista en varmasti olisi ymmärtänyt paljoakaan, vaikka ne olisi kirjoitettu suomeksi:D Kävin siis kaikki kurssit ruotsiksi ja olin muistaakseni kaikilla paitsi yhdellä kurssilla ainut vaihto-oppilas. Mieleeni on ikuisesti syöpynyt muistikuva siitä, kun jouduin pitämään esitelmän jostain vanhoista runoista ja niissä käytetyistä kirjallisuuden tehokeinoista ruotsiksi ruotsalaisille, jotka oikeasti tiesivät tästä aiheesta jotain. Olivathan he kirjallisuuden pääainelukijoita, kun minä taas oli vain kieltenlukija. Huh! Ruotsalaiset ovat muuten opiskelutyyliltään ihan eri luokkaa meidän suomalaisten kanssa. He oikeasti osallistuvat tunneilla keskusteluun, viittaavat, kommentoivat, eivätkä pelkää olla väärässä tai sanoa jotain typerää. Ryhmätöiden teko heidän kanssa oli helppoa, koska kaikilla oli paljon sanottavaa ja ideoita ja he vaikuttivat oikeasti olevan tosi kiinnostuneita ja hyvin perillä kurssimateriaaleista! Ihanat ruotsalaiset:)
Keväästä kuitenkin selvittiin. Sekä minä, että parisuhde:D Läpäisin kaikki kurssit, sain uuden sivuaineen (litteraturvetenskap) ja keksin aiheen seuraavana syksynä edessä olevaa gradua varten! Tutustuin uusiin ihmisiin, joista osaan pidän yhteyttä vieläkin. Göteborgissa meidän kaveriporukasta suurin osa oli suomalaisia. Meitä oli siellä niin paljon, että suomea kuuli jatkuvasti joka puolella. Yllättipä kaupan kassakin meidät kerran palvelemalla meitä suomeksi:) Onneksi siis edes kurssit olin valinnut ruotsiksi, muuten vaihdossa ei olisi varmasti tullut paljoakaan parannettua kielitaitoa, joka oli pääsyy tuohon maahan vaihtoon hakemiselle!

Tässä ratikkapysäkillä tuli seisottua monet kerrat. Asuin taustalla näkyvissä tiilirakennuksissa.
Näkymä ylhäältä asunnoilta alas, josta ratikka keskustaan lähti.
Taloyhtiön nurmikolla juotiin kaverien kanssa monet viinit:)

Göteborg on ihana kaupunki! Jos et ole käynyt siellä, niin lähde ihmeessä joskus sinne sen ainaisen Tukholman (tai Oslon tai Köpiksen) sijasta:) Kaupunkialue on suht pieni ja siellä pärjää hyvin jalan. Julkisen liikenteen verkosto pelaa myös mainiosti jos kävely kylästyttää tai haluaa tutustua eri kaupunginosiin. Ja niihin todellakin kannattaa tutustua! Esimerkiksi vanha Haga on tosi kaunis. Lounais-Ruotsin rannikko ja saaristo on myös kaunista aluetta ja saaristoon pääsee tutustumaan kätevästi julkisen liikenteen paateilla (jos sinulla siis on bussikortti, niin voit käyttää näitä paattejakin samalla kortilla:)). Suht pienestä koostaan huolimatta kaupungista ja sen ympäristöstä löytyy vaikka mitä tekemistä pidemmäksikin aikaa.

Haga


Göteborgissa ihan mun lempparijuttu oli after work, joka on ehkä paras keksintö ikinä! Homma toimii siis niin että perjantaisin voit mennä pubiin töiden jälkeen ja ostaa kaljan ja saat syödä tämän kaljan (tai minkä vaan muun juoman) hinnalla napasi täyteen pubiin katetusta buffetista! Mainio keksintö köyhälle opiskelijalle:) Usein buffetit olivat toki aika vaatimattomia tyyliin vihannestikkuja, sipsejä ja dippiä, mutta löysimme muutaman kunnon helmen, josta löytyi oikein laaja kattaus nakkeineen, lihapullineen ja pizzoineen. Nami! Tätä keksintöä on kyllä kaivattu Göteborgissa asumisen jälkeen! En tiedä löytyykö tätä muista kaupungeista tai maista?

Nyt tuli ikävä Göteborgiinkin <3

Ps. Löysin osan vanhoista kuvista, joiden luulin hukkuneen. Jee! Nyt voin lisäillä niitä Throwback Thursdayden muodossa tänne blogiin. Vaikkei monia nämä menneet jutut taidakaan kiinnostaa. Mutta jää ainakin itselle tänne sitten muistoksi. Vähän harmittaa etten ole vaihtoaikoinani kirjoittanut blogia. Vaikka en tiedä kestäisinköhän sitä myötähäpeän määrää:D

14 kommenttia:

 1. Mun mielestä nää sun TBT-jutut on ainakin tosi kivoja, eli lisää vaan aina kun siltä tuntuu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos:) kävijämäärän perusteella eivät vaan ole aina sieltä suosituimmasta päästä :D

   Poista
 2. Täältä löytyy kanssa yksi, joka diggaa näistä vanhojen aikojen muisteluista :)

  VastaaPoista
 3. Oioioi ihana Göteborg! <3 Me käytiin syksyllä Göteborgissa kolmen päivän pikavierailulla, ja pakko myöntää, ettei mulla ollut odotukset ihan kauhean korkealla. Jotenkin ajattelin, että pakostihan tuo nyt on ihan "Tukholma vol. 2", mutta ei. Ihanan positiivinen yllätys, niin ihastuttavan ruotsalainen kaupunki - ja siis tosiaan siinä kaikessa positiivisessa mielessä :D

  Mekin käveltiin juurikin tuolla Hagassa (ne näköalat...) ja kaupunkia muutenkin ympäri, tramilla liikuttiin kohtalaisen sujuvasti hotellilta keskustaan. Mulle jäi ainoastaan positiivista sanottavaa kaupungista, ja ehdottomasti haluaisin päästä käymään uudestaankin. Varsinkin nyt, kun luin tuosta after workista ja siitä, miten helppoa tuonne saaristoonkin olisi päästä tutustumaan! Yh, nyt iski matkakuume. Taas.

  Jotenkin tulee helposti jätettyä huomiotta "lähikaupungit", jotka olisi kohtuullisen halvalla saavutettavissa ja kivoja, erilaisia ja ennen kaikkea silti uusia matkakohteita. Olen hurjan iloinen siitä, että päätettiin puolipakosta lähteä käymään Göteborgissa - oli ehdottomasti lentolippujen väärti!

  Aijai. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin muistankin että kerroit:) Jos multa kysytään niin GBG hakkaa Tukholman kyllä mennen tullen ja palatessa!:) Se on pienempi ja kauniimpi ja kompaktimpi. Mutta saatan olla vähän puolueellinen;) Ihanaa kuitenkin, että tykkäsitte. Jos lähdette sinne uudestaan, niin kannattaa mennä kesällä, sieltä kun löytyy ihania viheralueita ja puistoja paljon! Noissa mun ekoissa kuvissahan kaupunki on ihan harmaa, heh!

   Sinne tosiaan lentää suht halvalla ja nopeasti, mutta ei monilla taida tulla mieleen, että Ruotsiin voisi muuallekin lähteä kuin Tukholmaan (tai sitten pohjoiseen laskettelemaan). Toivottavasti itsellekin tulee vielä mahdollisuus lähteä uudelleen!

   Poista
 4. Kiva tarina! En tiennytkään teidän tavanneen Suomessa...
  Göteborgissa en ole käynyt, mutta se voisi olla kiva viikonloppukohde. Tosiaan sen ainaisen Tukholman sijaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo Suomessa me tosiaan tavattiin:) Ja tuon tapaamisen johdosta tänne Texasiinkin sitten päädyin :D

   Poista
 5. Musta nää tbt-jutut on kivoja ja mielenkiintosia! Mun vaihtoajoista on jo 7 vuotta, voi apua... kirjoitin silloinkin blogia mut se on niin nolo etten kehtaa edes ite enää lukea :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :)
   No sama mulla Varsovan ajoista jo 6v! ois kiva kun kuvat ois tallessa jossain, mutta ne jutut vois olla sitten eri luokkaa! Oon poistanut tästä blogista jo vaikka kuin paljon vanhoja postauksia :D

   Poista
 6. Asuin vuoden Varbergissä, Göteborgista vähän etelään. Se oli aivan ihana kesäkaupunki! Ja Göteborgissakin tuli kerran käytyä (lentoaseman lisäksi), tykkäsin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistankin lukeneeni sun blogista noista Ruotsin ajoista:) se rannikko on kyllä nättiä aluetta!

   Poista
  2. Niin, ja unohdin mainita että Brrmudalla oli toi sama konsepti että perjantaisin sai ilmaista syömistä juoman kanssa. Ja se oli ihan hyvää, kunnon syömistä, tyyliin pieniä hampurilaisia tai sandwichejä ym

   Poista
  3. Oho, löytyipä erikoisesta paikkaa sama konsepti :) Göteborgissa tosiaan vaihteli hirveästi noi after workit. Toisista pubeista sai kunnon sapuskaa,kun taas toisista pelkkää sipsi-dippi-komboa!

   Poista