perjantai 5. helmikuuta 2016

Minun green card-prosessi

Olen saanut paljon kysymyksiä ja yhteydenottoja green card-prosessista tämän blogin pienen historian aikana. Monia kiinnostaa mitä lomakkeita USCIS:lle täytyy lähettää tai mitä todisteita suhteen todellisuudesta vaaditaan jne. Ja mielellänihän toki auttelen kaikkia tuossa tilanteessa olevia kykyni mukaan. Ajattelin kuitenkin, että voisi olla järkevää koota pieni "infopaketti" tänne blogiin, koska ilmeisesti aika monet selailevat meidän USA:ssa asuvien suomalaisten blogeja vinkkien toivossa. Niinhän tein itsekin reilu parisen vuotta sitten :)

Mehän ei siis tosiaan haettu K1- tai K3-viisumia, joka taitaa olla yleisin tapa tulla tänne, jos siis puhutaan nyt näistä pariskuntatapauksista. Työviisumeista ja muistahan en tiedä yhtään mitään, kun ei sellaisista ole kokemusta. Me haettiin mun oleskelulupaa "Adjustment of Status"-prosessin kautta, koska olin kärsimätön odottelemaan Suomessa, enkä rehellisesti sanottuna tuossa vaiheessa tiennyt viisumiprosesseista yhtään mitään (en ollut edes kuullut koko Adjustment of Status-prosessista). Tuli tänne ja toivoin kaiken menevän parhain päin... :D Ja sitten vasta tosiaan täällä jo ollessa tutustuin tähän koko Adjustment of Status-prosessiin, joka osoittautui mun pelastajaksi!

Kaikki meni kuin menikin lopulta hyvin "pienen" panikoinnin ja dokumenttien kokoonhaalimisen jälkeen. Green card on nyt ollut taskussa jo yli puolitoista vuotta!


Eli mitä lomakkeita Adjustment of Status-prosessiin tarvitaan?

-G-325a (yksi sinulle, yksi puolisollesi)
-I-130
-I-131
-I-485
-I-693 (Lääkäri täyttää tämän. Lääkärintarkastuksen voi tehdä vain lääkäri, jolla on tähän lupa, eli mikä tahansa lekuri ei kelpaa. Hinnat myös vaihtelee paljon eri klinikoiden välillä, joten kannattaa soittaa useampaan paikkaan. Itse sain tarjouksia $200-600:n haarukalla!)
-I-765
-I-864

Lisäksi vaaditaan kaikenlaisia todisteita suhteen todellisuudesta ja amerikkalaisen puolisosi kyvystä elättää sinut.

Me lähetettiin mm. seuraavat paperit/todistuskappaleet/tarvittavat liitteet:

-molempien syntymätoditukset
-mun rikosrekisteriote
-passit kopioituina
-todiste laillisesta maahantulosta (i-94-form)
-miehen verotiedot + molempien pankkitilien saldot
-läjä valokuvia meistä pariskuntana & perheidemme kanssa
-vanhoja lentolippuja ja boarding passeja vierailuista toistemme luo
-kopiot yhteisestä vuokrasopimuksesta, pankkitileistä, vakuutuksista yms.

+ Tietysti shekit. Halpaahan tämä prosessi ei ole. Adjustment of Status-paketti kustansi $1490 (kaksi shekkiä: $420 ja $1070). Siihen lisäksi lääkärintarkastus (+mahdolliset rokotteet, jos ne eivät ole ajantasalla) ja muut kulut. Ericiltä ei esim. löytynyt syntymätodistusta mistään ja se piti tilata Kaliforniasta ja tuli maksamaan muistaakseni vähän päälle satasen. Lisäksi naimisiinmeno maksaa, jos sitä ei ole jo "hoidettu pois alta" etukäteen:D

Lisää aiheeseen löytyviä juttujahan tästä blogista löytyy tuolta viisumi-avainsanan alta jos kiinnostaa.

Tänä vuonna meillä on edessä mun ehdollisen kahden vuoden green cardin uusinta, joka on myös prosessi erikseen. Voin kirjoitella siitä erikseen sitten kun se on ohi:)

Muistattehan, että nämä on vain meidän kokemuksia ja että lomakkeet ynnä muut voi aina muuttua. Viimeisin ja luotettavin tieto löytyy USCIS:n nettisivuilta!

Jos joku huomasi mun listassa tai muissa tiedoissa puutteita niin vinkatkaa, niin voin lisäillä nämä tiedot jälkikäteen:)

13 kommenttia:

 1. Tää oli hyvä. Thumbs up! :) Mekin tutkittiin ihan mielettömästi eri vaihtoehtoja (kumpaankin suuntaan), mutta ei ainakaan mulle ole jäänyt mielen päälle tätä. Vaikuttaa aika varteenotettavalta vaihtoehdolta, kieltämättä - etenkin, kun vertaa esim. K-1 viisumin odotteluaikoihin... Ihan hullua! Onko sulla GC:n uusimisprosessi meneillään jo, vai ehdittekö vielä hetken hengähtää paperisodan kanssa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pistin sillon täällä ollessani pientä maksua vastaan jollekin lakimiehelle viestiä netissä ja hän ehotti et haetaan tätä kun kerran ollaan naimisissa ja olen maassa. Ja tähän prosessiin tosiaan meni se 3kk ja olisi mennyt varmaan kuukaus vähemmän jos ei oltais ekalla kerralla "unohdettu" lähettää miehen verotietoja, mikä aiheutti viivästyksen :D

   Muutin tänne siis helmikuussa 2014, sain kahen vuoden ehdollisen GC:n heinäkuussa 2014 (koska oltiin oltu naimisissa alle 2v). Nyt huhtikuussa pitää pistää uusintapyyntö menemään. Puoltoista vuotta lähes siis saatiin hengähtää;) jos meinaatte tätä kautta hakea sulle gc:n nii suosittelen hakemaan vasta sit kun ootte ollut naimisissa sen 2v nii saat heti suoraan 10v kortin. Tosin täähän kannatta vaan sit jos asutte USAssa:)

   Poista
  2. Pitää kyllä laittaa korvan taakse, ehdottomasti - iso kiitos! :) Tällä hetkellä näyttää vähän siltä, että Suomi on "pidempiaikainen väliaikaisratkaisu" - C tosin on puhunut mm. Kanadasta, Uudesta-Seelannista jne. Mutta no... Niin, unelmiahan sai olla! :'D

   Tsemppiä paperisotaan! Se on (aina ja kaikesta huolimatta) ihan hirveää... Yök. :(

   Poista
  3. Unelmointi on kivaa :) niitä mullakin riittää!

   Ja kiitos :) oon alkanut jo koota sitä niille lähetettävää pakettia ettei tarvi viime hetkellä panikoida!

   Poista
 2. Hyvaa tietoa hakijoille! Jos joku puolisoviisumia hakeva lukee postausta, niin CR1/IR1 on se jarkevampi puolisoviisumi, K3 on kalliimpi ja ollut ihan yhta hidas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin unohdin tuon tuosta mainita:) muistan itekin noista aikoinaan lukeneeni!

   Poista
 3. Heippa! Olen seurannut blogiasi jo pitkään, kiitos ihanista luku kokemuksista. Minä voitin greencardin lotteryssä viime keväänä ja nyt olisi työn haku meneillään sieltä jotta voisimme lähteä unelmaamme toteuttamaan. Olisiko sinulla antaa vinkkejä työnhaun suhteen?
  Minna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai voitit vai. Vautsi :) onnea! Noh... Se varmasti riippuu paljon miltä alalta ja mistä päin olette etsimässä töitä. Yleisesti voisin sanoa vain, että kannattaa olla tarpeeksi rohkea ja itsevarma (jopa röyhkeä) ja osata vaatia. Ite en tosiaankaan aluksi osannut ja hyväksyin mukisematta ensimmäisen tarjouksen:D Resume ja suosittelijat tuntuvat täällä olevan tärkeitä. Tosin ite kun hain vaan silloin jotain perus assari-duunia, johon ei ollut mitään ihmeellisiä vaatimuksia, noilla ei niin hirveästi ollut väliä..en vieläkään ole esim. kääntänyt koulutodistuksiani englanniksi, mitä monet suosittelee tekemään. Pitäisi ehkä jossain vaiheessa se tehdä jos lähtee hakemaan yhtään erikoisempaa duunia :) Jos on jotain erikoisempia kysymyksiä niin vastaan mielelläni kunhan osaan. Oottehan "suomalaiset USA:ssa"-Fb-ryhmässä? Sieltä varmasti löytyy myös apua.

   Poista
 4. Hei aloin miettiin, että en muista lukeneeni missä ja milloin te menitte naimisiin? Tsemppiä taas paperisotaan, 10v kortin sota tuntu paljon helpommalta tällä kertaa verrattuna edellisiin! 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Mentiin silloin kun muutin tänne ja käytiin ihan vaan tuolla court housella kahestaan ilman minkäänlaista älämölöä asiasta :) Siksi en tännekään asiasta kirjoitellut. Se tuntui silloin vähän sellaiselta "pakolliselta osalta green card-prosessia", vaikka toki ihan oikea pari oltiinkin :D eka ajateltiin että pidettäisiin joskus tulevaisuudessa "oikeat" juhlat sitten Suomessa, mut nyt sekin tuntuu jo vähän turhalta kun naimisissa on oltu pian toista vuotta.

   Poista
  2. Onnea! <3 Vaikka siitä jo tovi onkin. :)

   Poista
  3. Niin mä vähän ajattelinkin, mut piti varmistaa 😊

   Poista