maanantai 4. tammikuuta 2016

Texasissa on hyvä olla

Nyt pääsi käymään vähän sillä tavalla, että pieni breikki Texasista sai mut vähän arvostamaan tätä paikkaa. Tai enhän mä nyt Texasia vihannut ole, mutta olen tahtonut ehkä nähdä enemmän niitä negatiivisia puolia positiivisten sijaan. Aikoinaan lomaillessa täällä oli kivaa. Kaikki oli uutta ja erilaista ja sää aina hyvä. Kuitenkin tänne muuton jälkeen vähän kaikki alkoi tökkimään ja ärsyttämään.

Alunperinhän halusin nimenomaan pois Suomesta ja olin päättänyt sieltä pois lähteä ihan ilman tuota miestäkin, joka mut meni tänne Texasiin raahaamaan. Aika kuitenkin kului ja Suomesta pois vietetetty aika sai katselemaan tuota toista kotimaata niiden kuuluisien vaaleanpunaisten lasien läpi. Kunnes nyt taas tuli aika palata sinne. Muistin taas miksi sieltä pois halusinkaan. Ja - oikeasti - aloin kaipaamaan joitain asioita Texasissa Suomessa olon aikana! Kukapa olisi uskonut! Ekan kerran Suomeen palattuani vuonna 2014 näin ei päässyt käymään, mihin varmaan suurilta osin vaikutti siellä silloin vallinnut ihana lumipeite, joka teki maasta triljoona kertaa kauniimmaan ja mahdollisti erilaiset ulkoaktiviteetit. Tällä kertaa koko kaupunki oli ankean harmaa. Suurin osa ajasta istuttiin sisällä ja mietittiin, että eikö täällä tosiaan ole mitään tekemistä. Todettiin, että siksi suomalaiset kai juo alkoholia (liikaa) joka viikonloppu, koska muutakaan tekemistä ei ole ja ulos ei tee mieli lähteä. Tuli ikävä lähes vuoden ympäri jatkuvaa hyvää säätä (jopa paahtava helle kuulosti tuolla hetkellä paremmalta kuin +3 astetta, tihkusade ja pilkkopimeys). Sää tuntui vaikuttavan muidenkin mielialaan. Eniten ihmetytti ja ärsytti ihmisten töniminen. Miksi pitää kävellä päin? Ja sitten käyttäytyä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan? Raivostuttavaa!

Joulupäivän kävelylenkillä nopeasti tuulessa ja tihkusateessa räpsäisty kuva Hoviskan rannassa ennen kuin näpit jäätyy. Eikö kaunista?
Yhden aamun kuura Vaasan torilla. Saattoi sitä erehtyä luulemaan lumeksi. Noin tuntia myöhemmin se oli kuitenkin jo poissa.

Joulun välipäivinä piti mennä kaveriporukalla syömään, mutta ravintola, jonne olimme sopineet treffit oli kiinni! Samoin oli seuraavakin ravintola. Vasta kolmannella onnisti. Kaupankin ovet olivat kiinni yrittäessämme mennä ostamaan jääkaappiin täydennystä. Tuli ikävä sitä, että mikään ei koskaan milloinkaan ole kiinni, ja että kauppaan voi mennä niin keskellä yötä kuin pyhänäkin jos niin haluaa. Tuli ikävä ravintoloiden ja palveluiden monipuolisuutta ja loputonta valinnanvaraa.

Sanoin vähän ennen meidän Suomen reissua täällä asuvalleni kaverilleni, että asuisin mielummin Suomessa kuin Texasissa jos nyt saisin valita. Nyt joudun kyllä perumaan sanani. Aika ja välimatka oli päässyt tekemään tepposet. Toisaalta kyllä Vaasakaan ei ehkä ole se kaikkein kivoin vaihtoehto Suomen kaupungeista. Se on liian pieni ja tuttu. Kenties jossain toisessa kaupungissa olisi voinut olla erilaiset fiilikset.

Oli Suomessa tottakai hyviäkin kokemuksia, vaikka päällisin puolin jäi vähän negatiivinen fiilis siitä yleisilmapiiristä. Oli ihanaa kun joka paikkaan pääsi kävellen. Sain askelmittariini ilman minkäänlaista yrittämistä helposti yli tuplasti sen askelmäärän, mitä täällä Texasissa saan! Yhden kerran tuntematon nainen hymyili mulle salilla. Eräs mies taas tervehti meitä oma-aloitteisesti kävelylenkillä. Suorastaan shokeeraavaa! Mutta tuli hyvä mieli. Ja onhan Suomessa mun perhe ja ystäviä, joita täällä ollessa kaipaa. Siltikin asun tällä hetkellä mielelläni täällä. Täytyi vain ottaa vähän etäistyyttä sen tajutakseen.

Saapa nähdä kauanko elelen tyytyväisenä Texas-onnessani, ennen kuin alan taas haikailemaan Suomen perään! Ehkä ekan kerran ruuhkaan juututtuani voi jo olla toinen ääni kellossa;D

10 kommenttia:

 1. Ymmärrän sua erittäin hyvin. Aika tuntuu ikäänkuin pysähtyvän täällä Vaasassa. Ärsyttää kun itsekin menee siihen passiivisuuteen mukaan. Tekemättömyys passivoittaa. Asuin itse Lontoossa pari vuotta, ja kotiinmuutto oli hankala kokemus. Töykeys oli kyl niitä ensimmäisiä juttuja, jotka sai kiehahtamaan! Aloitan täällä opiskelut, joten kolme vuotta vielä pitäis kituuttaa. ;)

  Teille sattu kyl paskat säät. Ja sit noi raflat... Joo, joku Amarillo ehkä auki tai Pancho, wau mikä valikoima. Nythän kauppojen aukioloajat vapautuivat, joten sillä saralla on homma menossa eteenpäin. Heh, pieneen sitä ihminen on tyytyväinen. :D

  Oikein hyvää uutta vuotta sinne Texasiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin oon elänyt monta vuotta sitä viikonlopusta viikonloppuun-elämää Vaasassa. Odottanut vain niitä baaripäiviä! Ja tosiaan aika tuntui kuin pysähtyvän nyt kun sitä ajattelee. Nyt aika menee tosi nopeaa ja vaikka joka viikonloppu voi tehdä ja nähdä jotain uutta. Toki täälläkin juuttuu niihin samoihin rutiineihin, mutta ollaanpa ainakin päästy eroon siitä ainaisesta krapulasunnuntai-kierteestä:D

   Käytiin Amarillossa kolme (!!) kertaa meidän Vaasan loman aikana syömässä sitä täältä tuttua Texmexiä haha!! (Koska vaihtoehdot oli tosiaan vähissä:D)

   Hyvää uutta vuotta sullekin ja onnea opiskeluihin. KOitahan jaksaa kolme vuotta!

   Poista
 2. Mulla on vähän samat fiilikset. Silloin aikoinaan halusin ehdottomasti pois Suomesta ja sit Itävallassa ollessa tulikin Suomi-ikävä ja ootan aina Suomi-lomia kuin kuuta nousevaa. Sit Suomessa ollessa oon kuitenkin aina jo tyyliin kolmen päivän jälkeen valmis lähteen takas kotiin eli Itävaltaan :D haha. Päällisin puolin oon kyl tyytyväisempi Itävallassa asumiseen eikä tee mieli muuttaa Suomeen, mutta onhan molemmissa maissa puolensa!

  Itävallassa on vielä surkeammat aukioloajat, täällähän ei oo sunnuntaisin mikään auki, mutta siihenkin on jo jotenkin tottunut.

  Vähän ärsytti tosiaan noi Suomen ilmat, mutta meillä tuli nyt Kremsiin kunnon talvi, pakkasta ja lunta! Eli sain kuitenkin lunta ja talven niin mikäs siinä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perus kulttuurishokkia ollut siitä alussa selvästi kun tullut ikävä Suomea! Nyt ei ole mistään shokeista enää tietoakaan. Samaa mieltä oon mun kahdesta kotimaasta, että kummassakin puolensa, mutta silti ainakin tällä hetkellä asun mielummin täällä. Suomen (työ)tilanne on muutenkin niin masentava :/

   Nautihan pakkasista :) täällä on öisin mennyt nyt lähelle nollaa, mutta päivisin kivunnut asteet lähes pariinkymppiin. Ihan kiva ilma siis kuhan ei sada!

   Poista
 3. Mulla tulee nyt vuosi täyteen poissa Suomesta, eikä kyllä vielä ole tullut oikeasti kunnolla ikävä, vaikka kaikenlaisia sopeutumisvaikeuksia ja kulttuurishokkeja onkin ollut. Kesällä taisi ärsyttää se kuumuus täällä ja kaipasin Suomen kesää, mutta se meni nopeasti ohi. Perhetta ja läheisiä on toki ikävä, muuten en oikeastaan kaipaa Suomeen. Varmaan sinne tulee keväällä lähdettyä, sit onkin reilusti vuosi oltu poissa, jännä nähdä mitä asioita laittaa merkille! Suomen koko tilanne on näin etäältä katsottuna tosi ahdistava, en usko että meillä olisi siellä kovinkaan hyvät oltavat nyt. On täälläkin paljon huonoja asioita, mutta kokonaisuudessa meidän on parempi olla täällä. :) Hyvää uutta vuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen tilanne on kyllä nyt sellanen kaikin puolin, ettei sinne paljon mieli tee. Ja siihen päälle ne kaikki muut syyt, miksi sieltä pois halusi. En mäkään voi kyllä sanoa missään vaiheessa haikaillut sinne takaisin muutosta, vaan Texas vaan oli jotenkin niin nihkeä vaihtoehto, että Suomikin tuntui paremmalta:D Pitäisi kyllä muutenkin opetella katsomaan lasia enemmän half full eikä half empty, eikä aina löytää kaikesta valittamisen aihetta!

   Hyvää uutta vuotta teillekin:)

   Poista
 4. Moi! Melkeen hihkuin ääneen iloa kun löysin vaasalaisen ulkosuomalaisen! What are the odds?! Oon itse muuttamassa takaisin Vaasaan vuoden Italiassa asumisen jälkeen. Löysin harmikseni tän blogin vasta nyt, mutta nopeasti silmäillen samoja tunteita on koettu: innokkuutta, epätoivoa, tuskastumista, tyytyväisyyttä... Kieltämättä nää postauksen kuvat ei mairittele kaupunkia ja oon samaa mieltä alkoholikulttuurista (tosin italiaanojen alkoholin käyttö on valovuosien päässä suomalaisesta). Toisaalta, niin kuin itsekin mainitsit, on perhe ja ystävät korvaamattomia.

  Joka tapauksessa, miksi halusin kirjoittaa, oli, että uskoisin tuon kaipuun ja asettumisen USA:han johtuvan myös kuluneesta ajasta. Itse en sopeutunut lainkaan Italiaan ja oon nyt kuukausien jälkeen päätynyt siihen että kyllä tähänkin tottuis, ajan kanssa. Luonteen puolesta mukautuisin taatusti paremmin järjestelmällisiin Keski-Euroopan maihin... :D

  Paljon tsemppiä uusien kuvioiden ja blogin kanssa! :-)

  - Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä taida itsekään tietää toisen vaasalaisen ulkosuomalaisen blogia (sulla ei sellaista ole?). Kiva kun löysit tänne:)

   Kyllä se ajasta varmasti paljolti on kiinni se asettuminen. Koko ajan tunnen kuuluvani tänne enemmän ja nythän juuri kävi niin jouluna Suomessa, että siellä alkoi tulla ihan ikävä tänne:) Mäkin silti haluaisin ajatella sopeutuvani johonkin päin (sitä järjestelmällistä) Eurooppaa. Saa nähdä minne sitä ajan kuluessa päätyy:)

   Tsemppiä Vaasaan paluussa ja kiva kun kävit kommentoimassa!

   Poista
 5. Mulla oli kyllä, mutta suljin sen. Asetin aika korkeat tavoitteet sen pitämiselle ja sitten turruin jossain vaiheessa omaan arkeen niin, ettei sitä enää nähnyt mikä voisi kotiväkeä kiinnostaa. Mutta Instagramissa oon ollut ahkera! :D Nimimerkillä Kartysa löytyy :)

  Eniten mua USA:ssa (ja ylipäätään muissa maissa) ahdistaa tuo terveydenhuolto. Suomeen verrattuna on hankala löytää yhtä stabiilia ja edullista, puhumattakaan sit siitä jos ei maassa puhutakaan englantia. Mutta on kyllä kannattava kokemus lähteä, kirjaimellisesti katsoo asioita eri perspektiivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sama ongelma tän blogin kanssa ja monta kertaa oon meinannut pistää hanskat tiskiin, mutta sitten jostain löytyy pieni (hetken kestävä) inspuraatio :D Niin se kai vaan menee monilla että kun tottuu uuteen arkeen liiaksi niin ei tunnu enää löytyvän kirjoitettavaa.

   Usan terveydenhuolto (hintojen vuoksi) ahisti mua ihan helkutisti myös aluksi, mutta onneksi oon ollut terveenä ja vakuutus löytyy. Hammaslääkäreistä, naistenlääkäristä ja muista pakollisista on selvitty, ja kokemukset olleet jopa parempia kuin Suomessa. Jos hintoja ei oteta huomioon :)

   Poista