tiistai 19. tammikuuta 2016

Suursyömäri ja pieniruokainen prinsessa

Meillä on kaksi täysin erilaista kissaa, mitä tulee ruokailutapoihin. Toinen on pieniruokainen nirso prinsessa, joka tykkää käydä maistelemassa pieniä suupaloja kupistaan pitkin päivää, eikä todellakaan kelpuuta mitä tahansa ruokaa kuppiinsa. Toinen taas on oikea suursyömäri, joka voisi syödä aina, koko ajan ja melkein mitä tahansa. Sen toisen, pieniruokaisen kissankin osuuden yleensä.

Ruokailuja on aika hankala valvoa ja sännöstellä varsinkin viikolla meidän ollessa töissä ja ruokaa pitäisi melkeinpä olla aina tarjolla, sillä koskaan ei voi tietää koska prinsessalla yllättää nälkä ja hän haluaa käydä maistamassa ruokaa (pienen teelusikallisen verran).

Ongelmahan tässä on se, että meidän kymmenenkuukautinen "pikku"pentu alkaa näyttää tältä:

Painoa alkaa olla jo noin kilon verran enemmän kuin viisi kuukautta vanhemmalla siskollaan
"Mut ku ruoka on hyvää"

Vinkkejä siis otetaan mielellään vastaan. Eri huoneisiin noita ei ainakaan päiväksi laiteta, koska siitä ei hyvää seuraisi.

 Vertailun vuoksi vanha kuva:


15 kommenttia:

 1. Meilla on vahan sama ongelma, kun on 4 kissaa ja 'free feeding' meiningilla mennaan. Tuo wanhimmainen on vahan tukevampi, ja nuorin taas on aika solakka. Me luovutettiin vaan ja ostettiin "healthy weight" tai jotain sen tyyppista ruokaa. Jos kissat alkaa nayttaa sitten taas liian laihoilta, niin vaihdetaan normaaliin.

  Lueskelin jostain, etta kissan voi "opettaa" syomaan kaiken ruokansa, jos vain jaksaa olla tarkkana. Etta ruokkii vain sen pari kertaa paivassa. Alussa se nirsompi syo vain vahasen, mutta oppii ajan kanssa, etta sita ruokaa ei ole koko aikaa tarjolla ja se on syotava heti. Meilla ei kyllakaan toiminut kovin hyvin, tai sitten en vain osannut odottaa tarpeeksi kauaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin jotain tuollaista weight control-ruokaa, mutta kun Aada on siinä rajoilla, että onko jopa vähän liian hoikka (luut tuntuu aika selvästi), joten mietin oisko siinä sitten tarpeeksi energiaa sille..

   Aluksi kun otettiin meidän eka jo edesmennyt Misu-kissa annettiin vain aamulla ja sitten töiden jälkeen ruokaa, eikä sitä ollut aina tarjolla kuten nyt. Mutta nyt kun on nää kaksi ihan erilaista syöjää, niin ollaan alettu pitää aina (paitsi öisin) naksuja kupissa...

   Poista
 2. Voi mikä löllykkä! Meilläkin Vinski (emo) söisi kaiken mihin luvan saa ja vähän enemmänkin, tosiaan vaikka lapsensa - Oliverin ruoat...
  Kissoilla on tosiaan eri juttu kuin koirilla, kun ruokaa on tavallaan koko ajan saatavilla. Mutta voisko ajatella, että alkaiskin pitää jotain ruoka-aikaa, jolloin voisi katsoa kuka syö ja kenen kupista. Jos rintsessalle ei maistu, ei se varmaan kauan jaksa syömättäkään olla. Sitten tarjoaisi uudelleen myöhemmin, jos ei heti maita. En tiedä. Tämä koiraihmisen näkökulmasta... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löllykkä, mössikkä, punkero,paksukainen..mitä noita nyt on :D on se aika järkyttävän kokoinen noin nuoreksi kissaksi! Täytyy yrittää jotain tuollaisia ruoka-aikoja taas (kuten edellisessä kommentissa kirjoitin, meillä sellaiset on ollut). Toivotaan, että Aada ei ala kuihtumaan silmissä.

   Poista
 3. Meidän kisu Suomessa oli ylipainoinen ja sai sitten diabeteksen, lääkäri määräsi jotain apteekista saatavaa laihdutuskuivaruokaa. Se auttoi ja äiti yritti väkisin saada kisua enemmän leikkimään, kun löhösi vaan päivät pitkät. Kuivamuona ja vesi on aina esillä, muuta ruokaa saa kolmesti päivässä (aamu, päivä ja ilta). Jonkinlaiset ruoka-ajat kannattaa olla kyllä. :)

  Oon ymmärtänyt, että ne pienet suupalat pitkin päivää nimenomaa lihottaa kisua ja ajan kanssa se ruoka ei tee enää kylläiseksi, joten sitten kisu syö vielä enemmän. Toi on kyllä sit ongelmallista, kun toinen on niin nirppis ja liian laiha. Ootteko kokeillut Aadalle eri ruokia? Meilläkin kesti aikansa, että löytyi sopiva märkäruoka kun ei mikään kelvannut, sai kokeilla jokaisen kaupan ruoan läpi. Mikään muu ruoka ei edelleenkään kelpaa, joten vuosikausia se on nyt syönyt samaa märkäruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se muakin huolestuttaa, että tulee jotain diabetestä tai muita "punkerosairauksia". Vaikka vähän vitsillä tän tekstin kirjoitinkin, niin huolihan siellä on takana. Ja tietäähän sen myös ite,miten hyvä olo sitä onkaan kun syö hyvin ja tervellisesti. Pitää kyllä alkaa kontrolloimaan tuon pullukan syöntejä nyt ihan tosissaan. Kaikenlaisia ruokia on kyllä kokeiltu Aadan kanssa ja aina välillä eristän sen ja pistän pienen kipon purkkitonnikalaa tai -lohta sen nenän eteen,jota se sitten yleensä mussuttaa tyytyväisenä. pakko tehdä näin varmaan jatkossakin ja muuten kontrolloida yleisiä ruoka-aikoja.

   Poista
  2. Ja joka ilta leikitetään myös huiskulla tai laser pointerilla, että pullukka sais liikuntaakin:) muuten varmaan makoilevat kaiket päivät meidän ollessa töissä.

   Poista
 4. Ihana Roni!! :D

  Sori, mulla ei ole mitään hyviä ideoita, kun itsellä on vaan se yksi (pieniruokainen) kisu, mutta oli pakko kommentoida kun toi kuva on niin huikea... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä ihana, mutta joutuu nyt kyllä aloittaa dieetin, anteeksi elämäntapamuutoksen :D

   Poista
 5. Haha olin myös kirjottamassa joskus vastaavaa tekstiä kun huomasin Lunan lihonneen sairaasti, mutta sitten kun Chiqui katosi siitä tulikin yhtäkkiä aktiivisempi ja se laihtui takas normaalipainoiseksi. Mutta juu, meillä oli ihan sama ongelma että Luna mussutti omansa ja Chiquin raksut tyytyväisenä. Ostettiin weight control -raksuja mutta en oikein tiedä oliko niistä apua.. Sitten tajuttiin laittaa Chiquin ruokakuppi korkealle pöydälle, johon se ketteränä kattina pääsi syömään sillon kun huvitti ja Luna-punkero ei todellakaan pystynyt kiloineen hyppäämään niin korkealle :D toimiskohan teillä sama kikka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe ai siellä teillä ollut sama ongelma :) muuten hyvä vinkki kyllä, mutta tämä mössikkä hyppii kyllä ihan ketterästi kaikille tasoille, minne Aadakin menee:D Roni on se, joka on aina ekana tiskipöydällä aamulla maukumassa että "laita nopeampaa sitä ruokaa sinne kippoon" :D

   Poista
 6. Jotenkin niin hellyttävä tuo eka kuva Ronista :) Onhan se haasteellista ruokkia lemmikkiä joka ahmii yli tarpeensa, löytyisi se ratkaisu ongelmaan.
  Jospa tuo olisi vain tilapäistä, toivotaan niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se tuollainen hellyttävä nallekarhumainen otus :) ollaan aloitettu nyt ruokkimaan ne kaksi kertaa päivässä ja siinä välissä saavat korkeintaan pari namupalaa. Roni ei luonnollisestikaan tykkää tällaisesta järjestelystä raukka, mutta pakko sen terveyden vuoksi pysyä kovana!:/

   Poista