tiistai 12. tammikuuta 2016

Älä tuomitse kirjaa kansien perusteella

Välillä innostun lukemaan kirjoja ihan hirveästi ja luen monta kirjaa lyhyessä ajassa. Mulle lyhyt aika yhdelle kirjalle on noin viikko. Ainakin jos en ole lomalla ja kirja on yli parisataasivuinen. Olen nimittäin aika hidas lukemaan varsinkin jos en saa lukea suomeksi. Välillä taas en saa luettua yhtään kirjaa muutamaan kuukauteen tai yhdessä kirjassa menee kuukausi jos toinenkin. (Kuten mm. kävi Satavuotias-kirjan kanssa, joka mulla on vieläkin kesken viime syksyltä. Se ei jotenkin vain napannut!)

Aina kun luen tai kuulen hyvästä kirjasta tapaan kirjoittaa sen nimen ylös ja kun lista on tarpeeksi pitkä, teen tilauksen käytettyjen kirjojen nettikaupasta (tällä hetkellä käytän Thriftbooksia), missä usemmat kirjat maksaa n. 3-4 dollaria kipale. Täten kirjoja kerkeää kertymään hyllyyn yleensä nopeammin kuin ehdin niitä lukea. Mulla on Suomessakin vielä jonkin verran kirjoja odottamassa lukemista ja jouluisella Suomen lomalla nappasinkin vikana päivänä laukkuun sen punnituksen jälkeen vielä sen verran kirjoja kun painoraja salli.

Yksi mukaan nappaamistani kirjoista oli tämä:


Muistan, että tämä kirja on ollut hyllyssäni lukemattomana Suomessa vuosia. Varmaan jostain alehyllystä sen olen mukaani aikoinaan napannut, mutten koskaan perehtynyt siihen sen enempään enkä sitä lukenut. Purkaessani laukkuja takaisin kotiin päästyäni huomasin kirjan ja aloin selailemaan sitä ja yllätyin kuinka se vei mut mukanaan. Lukaisin sen läpi muutamassa päivässä. Kirja perustuu australialaisen naisen blogiin, jota hän piti vuosia yrittäen puolittaa 160 kilon elopainonsa, jotta voisi tehdä asioita, joita "vain laihat ihmiset voivat tehdä". Kirja yllättikin olemalla niin paljon muutakin kuin vain kertomus painon pudottamisesta. Se kertoo pelkojen voittamisesta: rohkeudesta muuttaa ulkomaille töihin, reissaamisesta ympäri Euroopan maita ja rakastumisesta ulkomaalaiseen mieheen. Ei siis ihmekään, että tarina imaisi mukanaan:) Kirjailija muuten mainitsee suomalaiset karkit (Geishan, Fazerin, Tuplan) pariinkin otteeseen ja hehkuttaa niiden olevan herkullisia! Ja tällaiset maininnat meidän pienestä maastahan tietysti tekevät suomalaisen aina ylpeäksi. Kirjassa ärsytti oikeastaan ainoastaan ajoittain aika kökkö käännös ja muutama ihan suoranainen virhe, jotka löysin. Parastahan oisi kun voisi lukea kirjat aina alkuperäiskielellään.

Muutama lukemista odottava kirja. Suurin osa napattu vinkkeinä tietysti blogeista:) Tuon Moyesin kirjan kerkesinkin jo aloittaa.

Mikä siis oli tekstin pointti? Ehkä se, että tarttukaa välillä myös niihin hyllyssä jo kauan pölyttyneisiin kirjoihin uusien ja suosittujen myyntihittien sijaan:) Mulle kävi näin toistamiseen jo pienen ajan sisällä kun päätin lukea hylkiöiksi jääneitä kirjoja.

Ps. Mä pistän lukemani kirjat aina eteenpäin, joten jos joku on lukemista vailla niin täällä olisi taas muutama kirja ottajaa vailla.

19 kommenttia:

 1. Suosittelen vahvasti Wildin siirtämistä pinon päällimmäiseksi. Se oli kirjana niin paljon parempi kuin elokuva, ja elokuvakin oli yksi mun vuoden lemppareista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun blogista taisinkin lukea, että tuo kirja oli hyvä ja päätin tlata sen kun leffastakin pidin:) Ehkäpä laitan sen siis jonon seuraavaksi!

   Poista
 2. Mulla on omatkin hyllyt niin täynnä, että uusille kirjoille ei ole tarvetta, mutta jos haluat lukea suomeksi niin meiltä löytyisi useampikin kirja jotka voisin antaa eteenpäin. Suurimmaksi osaksi dekkareita, mutta on jotain muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kyllä mielelläni voisin muutaman dekkarin ottaa jos kerta suomeksi löytyy:) Vaikka vähä tyhmää tässä ennen lähestyvää muuttoa alkaa haalimaan lisää omaisuutta. Mutta ehkä saan pidettyä jonkun lukuspurtin;)

   Poista
  2. Ok, mä otan ne vaikka lauantaina mukaan, niin voit valita mitkä kiinnostaa eniten. Tai vaikka kaikki, mutta ymmärrän kyllä muuton mukanaan tuomat rajoitukset. :)

   Poista
 3. Keplerin Nukkumatti on todella hyvä, mutta en tiedä saako siitä oikein mitään irti jos ei oo lukenut niitä sarjan edellisiä osia. Jos et oo siis lukenut niitä niin suosittelen aloittaan ekasta eli Hypnotisoijasta (joka on myöskin hyvä mut ei niin huippu kuin sarjan neljäs osa Nukkumatti)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän piti tuo Hypnotisören lukea jollekin kirjallisuuskursille yliopistossa ja tykkäsin siitä, joten siksi valitsinkin tän Nukkumatin nyt Suomessa kirjakaupasta:) Mutta en tosiaan tiennyt, että siihen väliin mahtuu vielä kaksi muuta kirjaa:D oon selvästi ollut liian kauan pois Suomesta. Ehkä se menee kun kerran sen ekan osan oon lukenu. Tai sitten pitää kattoa jos ne löytyisi englanniksi. Sitten olisinkin lukenut sekametelisoppana ruotsiksi, englanniksi ja suomeksi samaa kirjasarjaa:D

   Poista
 4. Tuo kirja alkoi kieltämättä kiinnostaa - harmi, kun oot niin kaukana! Pitää katsoa, josko sen täältä jostain löytäisi :) Mä olen vähän huono lukija - kirjan täytyy ihan oikeasti napata, että jaksan lukea sen loppuun saakka. Saattaa johtua siitäkin, että töissä yleensä venyy... Mutta joo - kiitos kirjavinkistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se nyt mikään kirjallisuuden mestariteos todellakaan ole, mutta musta oikein viihdyttävä ja mukaansatempaava kirja, johon jää koukkuun kun haluaa tietää, miten sen hahmon käy :) ja tosiaan kuten sanoin, aihepiirikin oli tuollainen itseä kiinnostava. Ehkä se löytyisi paikallisesta kirjastosta? Lukuintoa joka tapauksessa:)

   Poista
 5. Mä oon hirveä lukutoukka! Täällä mun lukemisharrastus on vaan vähän jarrutellut, koska tänne ei saa tilattua kirjoja mistään ja vaikka luenkin jonkin verran englanniksi, niin suomeksi siihen pääsee vaan ihan eri tavalla mukaan. Mulla on ihan jäätävä lista odottamassa Suomeen menoa, mutta kun siellä ois ne vanhatkin vielä odottamassa tänne pääsyä. Mä luen kirjan helposti parissa päivässä, joskus siihen voi mennä kuukausia, jos en tykkää. Mitään kirjaa en voi ikinä jättää kesken, loppuun asti on luettava, vaikka kuinka tökkis. :D Ja mulle se alku on tosi tärkeä, jos kirja ei nappaa heti ekoilta sivuilta, niin se jää roikkumaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin voin olla parhaimmillani (eli kun työt ja muut ei ola häiritsemässä keskittymistä:D). Ja tosiaan kirjan on pakko kyllä olla mukaansatempaava heti alusta, jotta jaksan pitää tahtia yllä. Muuten se jää nurkkiin pyörimään, kuten tuo Satavuotias, ja kerkeän lukea jo monta muuta kirjaa siinä välissä ennen kuin saan sen loppuun! Sun pitäis saada sinne mukana tulevien vierailijoiden mukana rahdattua sun kirjavarastoja sinne sun luo ;) Sitten tulee vieraillekin tilaa laukkuun tuliaisille.

   Poista
  2. Joo on sieltä jo puoli kirjahyllyllistä kannettukin tänne, vielä on odottelemassa, kun niitä on vähän vuosien varrella kertynyt... ja oon sit myös sellainen, etten kaikista halua luopua, kun saatan lueskella useampaan kertaan. :D

   Poista
  3. Kyllä mäkin jotkut helmet ja klassikot (kuten Potterit) pidän, enkä pistä kiertoon:) mutta pääosin luen ja pistän eteenpäin..

   Poista
 6. En osaa ehkä suositella mitään, luetaan ilmeisesti aika erilaisia kirjoja. Kahta hömppää mitä pidin hyvänä, oli "100 names" ja "The woman who stole my life". Viimeinen taitaa olla Keyesin.
  Anyways, Italiassa on tosi rajalliset valikoimat englanninkielisiä kirjoja, joskin hinnat on sitten uusissa puolet halvempia, kuin suomalaisissa kaupoissa! Tajusin onneksi, että Vaasan kaupunginkirjaston nettikirjoja saa lainata myös ulkomailla, kunhan on se oman kirjastokortin tunnus ja salasana joilla kirjautua :) Aika rajalliset valikoimat, mutta on todellakin löytynyt helmiä kun on alkanut lukemaan vaikka nimenomaan kannen ja "esitelmän" perusteella on vaikuttanut tylsältä.

  -Katri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä. Mulla ei oo mitään erityistä kategoriaa, mitä vain luen, vaaa luen kyllä aika paljon laidasta laitaan:) eniten kyllä tulee nykyään luettua suht kevyttä kirjallisuutta,sitä "hömppää", kun opiskeluaikoina joutui lukemaan niin paljon tosi syvällistä (ja vanhaa) materiaalia. Sen jälkeen on mielummin tehnyt mieli lukea sellaista matskua, jota ei niin kamalasti tarvi analysoida:)

   Poista
  2. Ymmärrän! Ja lukemisen kuuluukin rentouttaa, joten miksei lukis sitä mikä itselle sopii parhaiten :)

   Poista
  3. Marian Keyesin the woman who stole my life on kyllä tosi hyvä! Luin itekki sen englanniksi ja ah, ja Keyesiltä ilmestyy uus kirja taas helmikuussa! Mä oon mielisäni :D Portugalissa on kans sama ongelma ku italiassa että englanniksi ei paljon kirjoja löydy. Onneks täällä on suomalainen nainen, joka omistaa kirjakaupan jossa myydään vaan englanninkielisiä second hand kirjoja. Lauantaina sinne shoppaileen :D

   Poista
  4. Täytyypä laittaa tuo tulaukseen seuraavassa satsissa. Luin juur loppuvuodesta yhden Keyesin kirjan, mutta se oli "vain ok", ja oli samalla eka hänen tekeleensä, jonk luin, joten ei tullut mitään himoa lukea lisää hänen tuotantoaan. Täytyy selvästi antaa toinen mahdollisuus:)

   Poista