perjantai 2. lokakuuta 2015

Pientä kulttuurisokkia ilmassa

Tänä aamuna töihin lähtiessäni, eli vähän ennen kello seitsemää, meni ensimmäistä kertaa moneen kuukauteen iho kananlihalle t-paita päällä! Syksy taitaa olla vihdoin tulossa tännekin:) Lämpömittariin vilkaistessa asteita näytti kuitenkin olevan vielä 21'c, joten mistään kovin viileistä keleistä ei vieläkään ole kyse. Sitä on kai kroppa vaan jo vähän kerennyt tottua tähän ainaiseen kuumuuteen ja pienikin lämpötilojen lasku tuntuu heti. Suomessahan joku 21:n asteen aamu olisi tuntunut aivan lämpimältä!

Työpaikan pihaan kurvattuani näin ekan työkaverin: takki päällä. Oliko ehkä pientä liioittelua kuitenkin tuo takki? Eikä ollut edes mikään ohkaisin kesätakki vaan ihan kunnon takki. Voi näitä texasilaisia!:D

Seuraavan pienen kulttuurisokin koin työhuoneessani kuunnellessani puolikorvalla työkaverini puhelua jonkun asiakkaan kanssa. Puhelun lähestyessä loppua hän totesi "bless you and your family". Tuota bless you:ta kuulee täällä aika paljon tai vaihtoehtoisesti näkee esimerkiksi sähköpostin loppuun kirjoitettuna. Mitä siihen pitää vastata? "Bless you too"? "Thank you"? :D En minä vain tiedä, eikä kyllä istu mun suuhun tuollaiset siunaukset ollenkaan, ei suomeksi eikä englanniksi.

Toinen sanonta, mikä myös aiheuttaa mussa vielä kummastusta on se kun joku sanoo rukoilevansa mun puolesta tai lähettää rukouksen vaikka sähköpostilla (esim. kun kerroin Misun olevan sairas). En oikeen tyypillisenä en-himouskovaisena-suomalaisena tiedä, mitä tällaisiin pitäisi vastata tai sanoa. Ehkäpä kiitos riittää?

Koska kuvaton teksti on tylsä ja tämä on kännykkäpostaus, saa kuvituksena toimia puhelimen syövereistä löytynyt kuva meidän ikkunassa yksi päivä tepastelleesta tyypistä. Tällainenkin näky aiheutti vielä vuosi sitten pientä kulttuurisokkia :)

Tulin vain raportoimaan ihan tällaiset pikaiset kuulumiset hiljaisella hetkellä töissä. Koko meidän osasto on lounaalla yhtä aikaa (ja osa ei tee töitä perjantaisin ollenkaan) ja mulla on meneillään vähän tällainen "mitäs tekis/sormienpyörittelytauko". 2,5h töitä jäljellä ja sitten alkaa viikonloppu:)

12 kommenttia:

 1. Mullekin oli alkuun tosi vaikeaa suhtautua luontevasti siihen, kun joku sanoi rukoilevansa mun puolesta tai tuli minkäänlaista blessingiä, missä tahansa muodossa sitten olikaan. Mä oon tällaisena neutraalina ei-uskovaisena, mutta kunnioittavana oppinut hymyilemään, nyökkäämään ja sanomaan "bless you too" tai tilanteesta riippuen ihan vain kiitos. Toisaalta, mormonin kanssa naimisissa olevana tässä on oppinut näkemään asioita vähän eri tavalla. Mulla kyse "vierastamisessa" oli varmaankin se, että koko rukoilemisen ja uskonnollisuuden konsepti oli todella vieras. Nyt on oppinut näkemään asiaa eri kantilta :)

  Ja hei, aivan mahtavaa viikonloppua teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin tosiaan sulla oli tuollanen "tapaus":) voin kuvitella että on paljon totuttelemista kyllä jo pelkkien "normaalien" kulttuurierojen lisäksi!

   Ja kiitos. Hyvää viikonloppua teillekin sinne syksyiseen Suomeen:)

   Poista
 2. Meilläkin on joitakin asiakkaita, jotka hokee tota bless youta ja jotenkin koen sen kiusallisena enkä tiedä ikinä mitä vastais... kai tää on tosiaan kun ei oo yhtään itse uskovainen niin ei osaa aatella et monille tommoset on ihan normaaleja sanomisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, sitä tunnuntaan välillä käytettävän melkein kuin vaikkapa ihan normaalia "heippaa"...Ehkei sillä edes ole niin syvällistä merkitystä sitten. Ainakaan silleen nopeasti letkaistuna. Yllättävää että sielläkin käytetään sitä!

   Poista
  2. Siis itävaltalaiset ei käytä, mutta meidän asiakkaat on kaikki ulkomaalaisia niin just monilta jenkeiltä sitä kuulee!

   Poista
 3. Hehee täällä oli aamupäivällä 75F ja meitsi veti pitkähihasen t-paidan päälle kun menin ulos istuun aamukahville. Ihan järkyttävää kyllä, kun eihän se tosiaan edes oo kylmä! 😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha niin sitä vaan tottuu näihim keleihin :D arvaa tuntuiko Dallasissa viikonloppuna kylmältä,kun aamulla aikasin herätessä oli vain 15c!!

   Poista
 4. Täällä kuulee paljon kaikenlaisia "toivotuksia" mitkä liittyy jollain tavalla islamiin, inshallah (jos luoja suo), allah korusun (toivotetaan suojelusta matkalle, lukee usein autoissa), allah büyüktür (jumala on suuri),
  allah rahatlık versin (esim. nukkumaan mennessä), ja mitä näitä nyt on, niiltä ei voi oikeastaan välttyä. Ne ei oo ollut mulle niin ihmeellinen asia, ja niihin tottui nopeasti, varsinkin kun niitä käyttää kaikki oli sitten tapamuslimi, uskovainen tai jotain muuta. Tosin en oo ikinä kuullut että näitä missään asiakaspalvelutilanteissa käytettäisiin, mutta ehkä se johtuu mun ulkomaalaisuudesta, enpä tiedä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin ja sitä piti sanoa, että täällä on +45 laskenut +30 ja mulla on villasukat jalassa kotona.. yritä tässä nyt sit selittää tänne tuleville tutuille, että mun kroppa on vähän erilailla tottunut tähän ilmastoon. :D

   Poista
  2. Voin vaan kuvitella, kuinka paljon siellä kuulee kaikkia uskonnollisia toivotuksia!

   Haha ai villasukat jo käytössä:D mitenhän pärjäät sitten talvella! Meillä on makkarissa ihana kamala kokolattiamatto, joten ikinä herätessä ei tarvi laittaa jalkoja kylmälle lattialle.

   Poista
 5. Mä oon ymmärtäny sen bless youn vähän niinkuin eräänlaisena kiitoksena. Mutta no, meillä päin tervehditään jumalaa (Grüss Gott) ihan vain perus tervehdyksenä. Ja lisäksi kuulee tätä Heile-sanontaa myös, mikä tarkoittaa pyhää.

  Mä.oon kuullu kanssa että porukka jossain Espanjassa pukee talvitakit ja uggit jalkaan jos lämpömittari näyttää alle 25 :D pitkähihaista vaan päälle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla. .. Veikkaan että tämän bless you:n viljely on kyllä erityisen yleistä uskonnollisemmissa osavaltioissa, kuten täällä Texasissa.

   Täällä näkee kans Uggeja yleisesti kun lämpötilat vähänkään tippuu. Ja sitten on taas niitä ääripäitä, jotka kulkee kesät talvet sortseissa ja t-paidassa. Täältä löytyy porukkaa joka lähtöön:)

   Poista