perjantai 25. syyskuuta 2015

Säätöä Amerikan malliin

Ronin mysteerinen tulehdus ei ole vieläkään ottanut hellittääkseen ja me ollaan jouduttu ravaamaan eläinlääkärillä noin joka toinen viikko verikokeissa ja muissa testeissä. Roni on joutunut myös syömään kahtia eri antibiootteja, ja tämän myötä ollaan totisesti saatu kokea, miten hankalaksi tietyt asiat on tehty täällä USAssa. Tai ei niinkään tehty hankalaksi, vaan täältä puuttuu täysin järkevä ja toimiva systeemi tai yleistietokanta, ja tämä sitten aiheuttaa virheitä ja koko prosessin monimutkaistumisen.

Mikä täällä sitten mättää? Ensinnäkin reseptit soitetaan jostain syystä puhelimella apteekkiin (yhden ainoan kerran olen itse saanut oikean paperireseptin käteeni lääkäriltä). Siis soitetaan. Puhelimella. Voiko typerämpää olla! Varsinkin kun ottaa huomioon amerikkalaisen jalon taidon kirjoittaa kaikki, varsinkin nimet, aina väärin. Kun lähdetään sellaisista lähtökohdista, että mun nimi ja osoite on jo eläinlääkärin papereissa valmiiksi väärin ja siitä sitten välitetään tieto soittamalla apteekkiin ei tulos voi olla hyvä. Muistuttaa ehkä vähän "rikkinäinen puhelin"-leikkiä, jota lapsena leikittiin...

Lääkkeenhakureissu nro yksi meni seuraavasti: Reseptiä ei meinannut millään löytyä apteekista. Eipä tietenkään kun selvisi, että sekä kissan nimi, että mun sukunimi oli kirjoitettu väärin. Reseptissä luki Roniz Hokansson. Jos ei muuta niin saatiin ainakin hyvät naurut tosta kirjoitusasusta!

Kotona aloin tutkiskelemaan lääkepulloa lähemmin ja ihmettelin, kun siinä luki "pink liquid", mutta pullossa oli valkoista jauhoa. Ihmettelin myös miten ihmeessä (pahanmakuista) jauhoa onnistuu syöttämään kissalle. Ei muuta kuin soitto eläinlääkärille ja selvisi *ylläripylläri* että apteekkineiti oli unohtanut sekoittaa lääkkeen nesteeseen. Ei auttanut muu kuin lähteä takaisin apteekkiin sekoittelemaan lääkettä.

Meidän risteilyn aikana olin saanut eläinlääkäristä viestin, että Ronin lääke oli loppunut ja he lisäävät meidän laskuun uuden lääkken hinnan. Ihmettelin että menipäs se nopeaa (kolmessa päivässä). Muistelin eläinlääkärin sanoneen, että tuo pullo kestää viikon. Haettuamme kissat hoidosta laitoimme eläinlääkärille sähköpostia, jossa tiedustelimme mm. tuota lääkkeen nopeaa loppumista. Eläinlääkäri vastasi viestiimme, että olivat apteekissa näköjään kirjoittaneet annosteluohjeen väärin: "kaksi kertaa päivässä" sen oikean "kerran päivässä" sijaan. Tässä kohtaa alkoi ärsyttää idioottimaisen apteekkihenkilökunnan mokailun lisäksi myös se, etteivät olleet eläinlääkärilläkään huomanneet tätä virhettä. Kuitenkin aika supertärkeä asia oli kyseessä! Roni kerkesi melkein viikon ajan saada antibioottia tupla-annoksen! Raukalla meni vähän tästä masu sekaisin.

Pieni potilas

Seuraavan kerran, eli eilen, itse lääkettä lisää hakiessani ei apteekintyttö löytänyt taaskaan yllättäen reseptiä mun tai Ronin (tai Ronizin) nimellä. Aikansa etsittyään hän ei enää tiennyt mitä muuta tehdä kuin luvata käydä edellispäivänä saapuneet reseptit myöhemmin illalla läpi, ottaa mun puhelinnumeron ylös ja soittaa mulle kun resepti löytyy. Mitään puhelinsoittoa en koskaan luonnollisestikaan saanut (eihän tässä maassa katsos ole tapana pitää tällaisia lupauksia) ja soitin itse sitten seuraavana aamuna eläinlääkärille ja pyysin heitä soittamaan apteekkiin uudestaan ja varmistamaan, että se nimi osataan nyt tavata oikein. Eläinlääkärin respan kanssa puhuessani selvisi, että olivat soittaneetkin reseptin väärään apteekkiin. Hups. Saman Walgreens-ketjun apteekkiin kylläkin, mutta eri liikkeeseen. Me oltiin vielä eläinlääkärillä selvästi ilmoitettu, että lähettävät sen samaan apteekkiin kuin viimeksikin. En tiedä missä meni kommunikaatio tällä kertaa vikaan. Periaatteessa tuo resepti pitäisi kyllä näkyä kaikissa Walgreensin liikkeissä ja sen olisi voinut sieltä siirtää oikeaan liikkeeseen. Jos vain apteekkineiti olisi sen sieltä koneelta osannut naputella esiin.

Vihdoin tänään sain haettua sitten lääkkeen ONGELMITTA(!!!!!) oikeasta Walgreens-liikkeestä. Ja sukunimikin oli  tällä kertaa osattu jo kirjoittaa ihan oikein. Edistystä. Etunimi oli tällä kertaa Ron-cat :) "give ron-cat 2ml by mouth" hehahaa... Roniz, Ron-cat, Roniponi...Mitä näitä nyt on :)

Tämän kuvan viitsin tosiaan täällä julkaista, kun tuo meidän osoite tuossa on luonnollisestikin päin persettä :D
Olkaahan siis varovaisia reseptilääkkeidenne kanssa Ameriikassa. Annosteluohjeet tai koostumus voi olla pielessä, enkä ihmettelisi vaikka olisi lääkeputelit menneet sekaisin muiden kanssa...

14 kommenttia:

 1. Rakkaalla kissalla on selvästi monta nimeä. ;) Kurjaa ettei Ronin terveysongelmat ole vieläkään ratkenneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, aika huolestuttavaa kun ei poika tervehdy :/

   Poista
 2. No menipä monen mutkan kautta. Ärsyttävää! Me ollaan saatu toistaiseksi lääkkeet sekä New Hampshiressa että San Diegossa suoraan eläinlääkäriltä mukaan. Mutta ehkäpä se johtuu siitä ettei olla tarvittu mitään perus antibiotteja, matolääkkeitä, salvoja ja aknevoiteita kummempaa. Tuo Ron-Cat on kyllä oikeastaan aika suloisesti kirjoitettu :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep välillä vieläkin tulee näitä alkuajoille niin tyypillisiä ärsytyskohtauksia, kun tuntuu ettei tässä maassa mikään ikinä toimi:D me saatiin ekat antibiootit myös lääkäriltä suoraan, mutta sen jälkeen on jostain syystä lähettäneet aina apteekkiin.
   Ron-cat oli kyllä aika symppis tosiaan:) Roniz kuulosti joltain meksikolaiselta gigololta haha!

   Poista
 3. No huh mitä säätämistä! Suomessa on kyllä selvästi hyvät systeemit reseptien suhteen, etenkin ihmispuolella nyt, kun e-reseptit on tulleet käyttöön. Meillä toinen koirista sairastaa ja saatiin onneksi eläinlääkäristä 2/3 lääkkeistä suoraan mukaan. Yksi piti käydä hakemassa apteekista, kun se on niin tujua tavaraa, etteivät saa myydä sitä eläinlääkäriasemalla.

  Saako Jenkeissä muuten kissoille (ja koirille) samanlaisen eläinlääkärikuluvakuutuksen kuin Suomessa?

  Pikaista paranemista Ron-Catille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mä en oikeen tiedä, miten tämä homma menee täällä näiden lääkkeiden kanssa. Tosiaan jotkut lääkkeet ollaan saatu eläinlääkäriltä suoraa, jotkut haettu apteekista...

   Noita vakuutuksia juuri yritin tutkia itekin ja keskustelin asiasta tuolla USAn suomalaisen FB-ryhmässä. Meidän eläinlääkäri ei niistä tiennyt mitään, joten eivät kai ole kovin yleisiä täällä. Se selvisi FB:ssä, että jos eläimellä on valmiiksi joku vaiva, kuten Ronilla nyt on, niin vakuutus ei korvaa siitä aiheutuvia kuluja.. Turha siis ottaa enää tässä vaiheessa:/

   Poista
 4. Voi ei millaista säätöä joka paikassa! :( Ei kauheasti luottamusta herätä kummankaan paikan toiminta. Toivottavasti nyt oikea määrä oikeaa lääkettä auttaa ja pieni potilas alkaa voimaan paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä..itseäkin mietityttänyt näiden ihmisten ammattitaito kun tuolleen sähläävät!

   Poista
 5. Voi jösses... Muuten vois jopa huvittaa toi sekoilu, mutta kun pikku potilas kärsii sen takia, niin siitä on nauru kaukana. Paranemisia Roni Hoolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan!! Ja kiitoksia, toivotaan että pikkuinen alkaisi voimaan pian paremmin.

   Poista
 6. Menis vähemmästäkin hermot! Suomessa sentään reseptijutut menee suht mutkattomasti, ja kelakortit sun muut auttaa tosi paljon asiaa... Ikävämpi vielä Ronin kannalta kun sai vahingossa tuplat lääkkeitä :/ paranemisia ja pitkää pinnaa teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps on tällänen säätö erityisen ikävää kun on jonkun, oli se sitten eläimen tai ihmisen, terveys kyseessä. Toivotaan että nämä lääkkeet saisi tulehdusta hellittämään eikä tarvi ryhtyä järeämpiin toimenpiteisiin.

   Poista
 7. Aika hurjaa! Jos ihmis-potilailla kävisi noin niin kyllä päitä katkeisi ja haasteita oikeuteen riittäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep nimenomaan! Mietinkin tapahtuiko tämä kun oli "vain" eläin kyseessä vai tapahtuuko näitä pikku kömmähdyksiä myös ihmisten lääkkeiden kanssa.

   Poista