perjantai 18. syyskuuta 2015

Meksiko osa 1: Progreso, Dzibilchaltun ja Mérida

Meidän risteilyn eka stoppi oli Jukatanilla paikassa nimellä Progreso. Pelkäsin etukäteen, että olenko tarpeeksi hyvässä kunnossa poistuakseni laivalta aamulla, mutta onneksi olo oli jo parempi ja pystyin lähtemään. Kävelin kyllä heti ekaan kauppaan satamassa ostamaan lääkkeitä!:D

Progresosta olisi järjestetty retkiä Chichén Itzáan, joka on yksi maailman seitsemästä ihmeestä ja sinne olisinkin ihan tosi tosi kovaa halunnut lähteä. En kuitenkaan ollut viitsinyt retkeä varata, kun en tiennyt millaisessa kunnossa olen. Chichén Itzálle oli vielä aika pitkä matka ja bussissa tuntitolkulla istuminen olisi saattanut saada olon huononemaan entisestään. Meillä ei siis ollut mitään retkeä varattuna tai muutakaan suunnitelmaa päivän varalle ja bussimatkalla satamasta kaupunkiin päätimme ostaa bussissa mainostetun retken Dzibilchaltunin raunioille ja Méridan kaupunkiin. Meksikolainen matkanjärjestäjä kauppasi retkeä yli puolet halvemmalla kuin mitä se Carnivalin järjestämänä olisi maksanut! Säästettiin siis samalla muutamat kympit rahaakin! :)

"Parkissa" Progreson satamassa
Meillä jäi vajaa tunti aikaa pyöriä Progresossa ennen retkibussin lähtöä ja retken ostaminen osoittautui aika nopeaa oikeaksi päätökseksi. Itse Progresossa ei paljoa tekemistä olisi tainnut riittää. Tosin kello oli vasta noin yhdeksän aamulla, joten toki joka paikassa oli aika kuollutta pelkästään aikaisen ajankohdan takia. En kuitenkaan usko, että paikka olisi rannan, matkamuistomyymälöiden ja ravintoloiden lisäksi tarjonnut paljon muuta.

Hiljainen rantakatu aamulla yhdeksän aikaan.

 Rantakadulla käppäillessä jouduimme heti ärsyttävien tyrkyttäjämyyjien hyökkäyksen uhriksi ja tämänkin takia oltiin iloisia, että oli tuo retki varattuna. Ei taida suomalaisiin oikein tehota tuo tyrkyttäminen. Paljon kivempi on kun saa rauhassa katsella :) Yhtiä Meksiko-magneetteja lukuunottamatta Progresosta ei muuta mukaan tarttunutkaan.

Retkeltä emme hirveästi tienneet mitä odottaa kun se tosiaan tuli varattua vähän hetken mielijohteesta. Aluksi ajelimme ehkä vartin verran sisämaahan kohti Dzibilchaltun-nimisiä Maya-intiaanien raunioita. Paikka osoittautui ihan mielenkiintoiseksi, vaikkakaan se tuskin veti Chichén Itzálle vertoja. Samanlaista ihmetystä se mussa ainakin sai aikaan kun Egyptin muinaiset temppelit, hautakammiot ja muut rakennelmat aikoinaan siellä vieraillessa. Miten ihmeessä joku on tuollaisia jumalattomia ja symmetrisiä rakennelmia osannut tehdä tuhansia vuosia sitten ilman kunnon koneita ja arkkitehtejä? Ei pysty käsittämään!

 

Meidän ryhmä ja ihana vitsikäs Ivan-opas

Metsästä löytyy kuulemma jatkuvasti lisää rakennelmia, eikä tarkkaan osata sanoa kuinka laajalle tämä alue joskus sijoittui

Ihmettelin myös sitä, että rakennelmien päälle sai kiivetä. Ja että ne vielä tuhansienkien vuosien päästä kestävät tuota kiipeilyä!
Dzibilchaltunista löytyi myös Maya-raunoiden alueille tyypillinen cenote, jossa olisi saanut uida. Me jätettiin uimiset tällä kertaa välistä.

Raunioilla vierailun jälkeen lähdimme köröttelemään noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Jukatanin pääkaupunkiin Méridaan. Meille oli etukäteen mainostettu Mérida-osuutta shoppailuna. Totuus oli kuitenkin se, että kaupungissa oli vain tunti aikaa ja kaikilla oli tässä vaiheessa kiljuva nälkä kellon ollessa jo kaksi iltapäivällä. Koko bussilastillinen ihmisiä (kahta lukuunottamatta) lähtikin seuraamaan opasta ravintolaan (ei edes tajuttu siinä vaiheessa, että meidät viedään suoraan johkin valmiiksivalittuun ravintolaan). Ja ravintolahan oli tietysti joku ylihinnoiteltu varmaankin oppaan kaverin rafla :D Ei siinä, ruoka oli ihan hyvää, mutta maksettiin siitä varmaan enemmän, mitä täällä Jenkeissä oltaisiin maksettu! Meksikossahan piti nimenomaan olla halpaa...

Tällaista näkymää saatiin katsella ravintolan terassilta. Ei valittamista! Olimme siis Méridan vanhassakaupungissa. Sieltä löytyi toki moderni "uusi puolikin" Starbuckseineen ja Costcoineen.
Méridasta kerkesin napata vain muutaman hätäisen kuvan kävelymatkalta bussilla ravintolaan. Ja kävelymatkahan oli siis huimat yksi kortteli.


Mun lounas oli vatsaystävällinen riisi-kanakeitto. Vähän mauton, mutta muu ei olisi oikein uponnut vielä tuossa vaiheessa.

Méridaa olisi ollut kiva nähdä vähän enemmän, mutta näin nyt tällä kertaa! Saimmepahan ainakin bussin ikkunasta vilkuilla maisemia.

7 kommenttia:

 1. Kiva nähdä kuvia teidän reissulta, mua nimittäin kiinnostais Meksiko tosi paljon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, lisää kuvia nimittäin piisaa toisesta kohteesta:) Itselläkin kiinnostus kasvoi nähdä enemmän AITOA Meksikoa ja lattarimaita ylipäätänsä. Nämä meidän vierailemat paikat oli aika turistirysiä:D

   Poista
 2. Wuhuu Meksiko :D en ollut kuullutkaan noista raunioista aiemmin mut kivalta näyttää ja hyvä että saitte kiivetä! Oon käynyt vaan Chipasissa Palenquen ja Yaxchilanin raunioilla mut Chichén Itzáan on päästävä ja uimaan noihin cenoteihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja tuo ravintola näyttää aikas hulppealta! mites ruoka maistui? muistaakseni oot kertonu ettei meksikolainen oo ihan siu lemppareita? :D

   Poista
  2. Ne oli varmaan jotkut vähemmän tunnetut tosiaan noi rauniot. Sattui olemaan siinä sataman lähellä, niin oli kätevä käydä katsomassa:)

   Tuo ravintola oli ihan varmaan joku sen oppaan kaverin rafla,kun se suoraan meidät siihen. Ja sitten varmaan meille turisteille omat hinnat pikku lisineen hehe:D toisena maapäivänä syötiin kans ihan nopsaa vaan siinä sataman lähellä puoliksi siskon kaa flatbread (myös hyvin ylihinnoiteltu), eli en saanu ihan kunnon meksikolaista edes sitten maistaa :/ ei varmaan maha välttämättä ois kestänytkään. Toivottavasti pääsen Meksikoon vielä uudestaan ja saan maistaa kunnon ruokia. On ne varmaan vähä eri luokkaa kuin täkäläinen texmex:)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Mäkin jälkeenpäin kuvia kattelessa katoin et olipas siellä kyllä nättiä:) mikseihän minkään paikan kauneutta voi tajuta sillä hetkellä kun siellä on...

   Poista