torstai 2. heinäkuuta 2015

Miten huijata vakuutusyhtiötä

USAssa on nykyään pakko olla terveysvakuutus, tai muuten joutuu maksamaan mätkyjä veroilmoituksen yhteydessä. Ja vaikka pakko ei olisikaan, niin aika suositeltavaa se silti olisi, koska lääkärimaksut ovat täällä tosi kalliita. Vaikka olisikin perusterve, niin aina voi sattua jotain; onnettomuus, äkillinen sairastuminen tms., joka sitten pahimmassa tapauksessa voi tarkoittaa velkaantumista. Esim. mun ex-työkaveri kertoi, että maksaa vieläkin pois nuoruusaikojensa leikkausta, koska ei tuolloin omistanut vakuutusta ja leikkaus oli tullut maksamaan noin $70,000!

Monet työpaikat järjestävät työntekijöilleen vakuutuksen. Niin meidänkin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi ilmainen tai ns. "kuuluisi palkkaan". Ei suinkaan. Tai voi tarkoittaa jos on onnekas. Mun tai E:n tapauksessa näin ei kuitenkaan ole. Aloittaessani tässä työssä olin tosiaan siinä luulossa, että työpaikka tarjoaa vakuutuksen ilman lisämaksuja. Järkytys olikin suuri kun mulle selvisi, että joudun maksamaan vakuutuksesta n. $200/kk. Ja tämä oli halvin (lue: huonoin) vaihtoehto eri vakuutustyypeistä. Paras ja kallein vakuutus olisi tullut maksamaan tuplasti enemmän. Perusterveenä ihmisenä otin tietysti halvimman. Tänä vuonna meidän firma sai onneksi paremman diilin, ja nyt maksankin vakuutuksesta vain enää noin satasen kuussa.

Miten tämä vakuutus sitten toimii? Mulla esimerkiksi on $5000:n "omavastuu", mikä tarkoittaa sitä, että yhden vuoden aikana vakuutus ei korvaa lääkäri/lääkekuluja ennen kuin tuo viisi tonnia on täynnä (eli ennen kuin olet viiden tonnin edestä käyttänyt rahaa lääkärikuluihin). Kuulostaa hurjalta näin suomalaiselle vai mitä? Maksat suuria summia kuussa vakuutusyhtiölle ja siltikin kaikki kulut (tai ainakin suurin osa) menee omasta pussista. (Suurin osa siksi, että vakuutuksissa on eroja ja jotkut voivat korvata pienen osan tietyntyyppisistä tarkastuksista tai hoidoista jo ennen tuon omavastuun täyttymistä). Toki löytyy parempia ja kalliimpiakin vakuutuksia. Tämä on vain esimerkki mun vakuutuksesta.

Kävin reilu kuukausi sitten ihotautilääkärillä poistattamassa mua jo jonkin aikaa vaivanneen luomen olkapäästä. Herra lääkäri tuputti mulle samalla lääkkeet iho-ongelmiin, joita en ajatellut mulla olevankaan. Lupasi myös kupongin, jolla saisin ekan erän ilmaiseksi! Toki sitten tartuin tarjoukseen, vaikka omasta mielestäni en niitä ihan välttämättä tarvinnutkaan. Lääkkeiden tilaus hoitui soittamalla kupongissa ilmoitettuun numeroon, josta ne sitten luvattiin toimittaa suoraan kotiovelle. Sain kolmet eri lääkkeet ja mulle kerrottiin seuraavan erän maksavan $30-35 per lääke. Eriä saa yhteensä kolme. Yllätys oli aikamoinen kun vakuutusyhtiöstä tuli kotiin kirje, johon lääkkeiden oikea hinta oli kirjattu: yhteensä $2,161.17! Kaiken lisäksi vakuutusyhtiö oli ilmeisesti siinä luulossa, että olin maksanut omasta pussistani koko summan ja tuo reilu pari tonnia oli siten vähennetty mun omavastuusta. Tilasin heti toisenkin erän yhtiä noista kolmesta lääkkeestä ja taas rapsahti reilu tonni pois omavastuusta:D Tilaan ihan varmasti kaikki lääkkeet, mitkä mulle vaan suodaan, jotta omavastuun raja menee rikki! Aika kätevää! 

Vakuutusyhtiön mukaan olen maksanut jo suurimman osan omavastuustani, vaikka todellisuudessa en ole maksanut kuin parisen sataa luomen poistosta ja muutaman kympin lääkkeistä. Sopii mulle :)

6 kommenttia:

 1. Wau, hurjilta summilta kyllä kuulostaa vaikka olenkin ennenkin lukenut näistä jutuista. Mutta silti! Ja kuukausimaksukin on niin kallis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on taalla valitettavasti nain! Aluksi tama oli yksi niista asioista, joka mua taalla arsytti (ja jopa ahdisti) eniten... Nyt siihen on jo sopeutunut ja tottunut! toivottavasti ei tarvisi kayttaa paljoa laakari/sairaalapalveluja!

   Poista
 2. Näin jossain niitä kommentteja, jossa kommentoijat sanoivat, että vakuutus on ilmainen (= tulee työnantajan kautta). Voihan se niin olla jossain poikkeustapauksissa, mutta melkein väittäisin, että suurin osa maksaa sen palkassaan ja ehkä sitä palkka 'slippiä' tutkiessa tarkemmin, näkee sen vähennyksen. En oikein usko siihen ilmaiseen vakuutukseen.
  Amerikkalainen erikoisuus on sekin, että lapsi voi olla vanhemman terveysvakuutuksessa siihen asti, kunnes täyttää 26v. Tämä siitä riippumatta asuuko 'lapsi' kotona vai ei. Minusta on tämä on ihan ok, erityisesti kun siellä voi olla opintolainoja yms ihan tarpeeksi.
  Sairaalaoleskelut voivat tulla täällä tosi kalliiksi. Ja niissä laskuissa eritellään ihan kaikki, nessuista alkaen ja mitä oli syönyt. Muistan joskus sanoneeni miehelle, joka ihmetteli sairaalassa esitettyä ruokalistaa....jos nyt valitsisit jotain edullista ruokaa..... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin kanssa itse tuota "ilmainen"-sanaa ja voiko se tosiaan olla niin. Pari tuttua on mulle kertonut heidan vakuutuksensa olevan "ilmainen"/kuuluvan palkkaan, joten paatin heita uskoa. Ehka se tosiaan on niin, etta jos sita palkkakuittia oikein alkaa tutkia, niin sielta nakee, mita on vahennetty!

   Hullua on myos musta, miten noi maksut nousee moninkertaisiksi (ainakin meidan firmassa), kun vakuutettavaksi valitsee koko perheen tai itsensa lisaksi puolison. Me otettiin E:n kanssa vakuutukset molemmille omilta firmoiltamme, koska esim jos ma oisin ottanut mun tyopaikan kautta seka mulle, etta E:lle oisi maksu ollut puolisolle moninkertainen siihen omaan nahden. Naa on taas naita kulttuurieroja, joihin ei auta kun tottua.

   Kiitos vinkista. Pitaa syoda sairaalassa vaan vetta ja leipaa, jos sinne joskus joutuu haha!

   Poista
 3. Hahhah, ai vitsi, tämä on paras stoori mitä olen kuullut näistä vakuutuksista!

  Meillä on suunnilleen sama järjestely tällä hetkellä. Aiemmin oli paljon paremmat vakuutusehdot, mutta sitten niitä yhdenmukaistettiin konsernin sisällä. Huhupuheet kertovat, että aiemmat merkittävästi paremmat ehdot (= minimaalinen omavastuu, firma korvaa suurimman osan vakuutuksen hinnasta) tässä yhdessä tytäryhtiössä johtuivat siitä, että muuten niin saidalla kirjanpitäjällä/CFO:lla on 7 lasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin aika hyvä tarina:) Mietin onkohan tämä jonkun toopen inhimillinen erhe, vai miten tällaista pääsee tapahtumaan! Luulisi tällaisten kuponkien yms olevan aika yleisiä. Mutta jos on virhe niin ei haittaa ollenkaan. Kerrankin näin päin, että on onnellinen siitä, että joku mokailee:D

   Aika hyvä tuo teidänkin tarina. Meidän firmalla on kuulemma siksi ollut iät ja ajat niin surkeat vakuutukset, koska työntekijöiden keski-ikä on korkea ja terveydentila heikko (paljon ylipainoisia)... Nyt on taloon tullut paljon uusia nuoremman sukupolven edustajia.

   Poista