lauantai 30. toukokuuta 2015

New Orleans osa 2

Täältä pesee nyt näitä Garden Districtin kuvia. Tämä alue NO:ssa on siis kuuluisa siitä, että siellä on USAn parhaiten säilyneitä vanhoja kolonia-tyyppisiä taloja ja kartanoita, joista suurin osa on rakennettu jo 1800-luvulla. Ja aika uskomattomiahan nuo lukaalit olivat! (Miksei rakennuksiin enää panosteta tuolla tavalla?) Ja uskomattomia ovat myös lukemat, joissa talojen myyntihinnat liikkuvat. Vai miltä kuulostaa seitsemän miljoonan talo? Eipä varmaan siis tule yllätyksenä, että monet noista taloista onkin rikkaiden julkimoiden omistuksessa.

Sandra Bullockin talo
Tämä taas oli Anne Ricen omistuksessa
Garden Districtiin me tutustuttiin opastetulla ilmaisella kävelykierroksella. Tuo sana "ilmainen" on vaan vähän hämäävä, koska periaate on ennemminkin "maksa mitä haluat". Me esimerkiksi maksettiin yhteensä 20 dollaria, mikä oli varmaan aika keskivertotaksa oppaalle. Jos opas olisi ollut huisin hauska ja hyvä tyyppi oisin voinut maksaa enemmänkin. Katsoin netistä myös valmiiksi hinnoiteltuja kävelykierroksia. Niiden hinnat liikkuivat noin 25 dollarissa per naama. Voipi olla, että opas noilla kierroksilla olisi ollut parempi. Noh eniveis... Mulle tälläiset opastetut kierrokset sopii hyvin, kun tykkään kuulla tarinoita eri paikkojen historiasta, mutta mistään opaskirjasta en jaksaa niitä itse alkaa lukemaan! Tämä kierros oli mun toinen laatuaan. Aiemmin olen osallistunut vastaavalle kierrokselle Kööpenhaminassa. Varmasti tulee jatkossakin näitä harrastettua. Me muuten varattiin tuo kierros ihan viime tipassa (edellisiltana). Suosittelisin olemaan aiemmin liikkeellä varsinkin jos on isolla porukalla matkassa, koska lähes kaikki ryhmät oli täyteenbuukattuja!

Turistina turistien keskellä. Kuvasta ei ehkä näy, mutta nuo puut olivat täynnä Mardi Gran aikana heiteltäviä helminauhoja
Aika osuva
Nämä oli varmaan jonkun nobodyn parin miljoonan halpis-taloja, kun eivät olleet edes aidattuja.
Kävelykierroksella poikettiin myös Lafayette Cemetery-hautuumaalle, jossa opimme syyn sille, miksi haudat täällä on tuollaisia maan päällä tönöttäviä hökkeleitä sen sijaan, että ruumiit laitettaisiin maan alle kuten normaalisti on tapana. Johtuen New Orleansin maantieteellisestä sijainnista, sitä vaivaa aika ajoin tulvat. Tulvilla oli se ikävä sivuvaikutus, että ne lähtivät kelluttelemaan maahan haudattuja ruumiita ympäri katuja. Paikalliset kekkasivatkin sitten rakentaa tälläisiä maanpäällisiä hautoja, jonne voi myös katevästi haudata useamman tyypin. Ja näin siten vältyttiin kadulla törmäämästä jo vuosia sitten kuolleisiin sukulaisiinsa. Itse vähän mietin sitä, että miten Hurrikaani Katrinan tulvat eivät yltäneet tälle alueelle, mutta sitten taas ennen muinoin tulvat nostelivat noita ruumiita kaduille? Kummallista. Onkohan maa kohonnut vuosien saatossa...Mut yllätti se, että nämä hautausmaat on vielä tänä päivänäkin käytössä. Uusin raapustus, joka haudan seinässä nähtiin oli vuodelta 2014.

Opas osasi kertoa myös sen, että sekä Garden Districtin upeissa taloissa ja puutarhoissa, että tuolla hautuumaalla kuvataan paljon leffoja ja tv-sarjoja. Löytyyhän sieltä aika ainutlaatuiset puitteet täyttämään varmasti monen ohjaajan hakukriteerit.

Tuonne ylähyllylle laitetaan ruumis "valmistumaan". Sen jälkeen se siirretään haudan pohjalle. Ongelmia ilmeni, jos monta sukulaista kuoli yhtäaikaa, koska ylähyllylle mahtuu kerralla korkeintaan kaksi ruumista. Oppaan mukaan haudan lämpötila saattoi kesähelteillä nousta tähtitieteellisiin lukemiin ja aromit hautausmaalla olivatkin sen mukaiset! En halua edes kuvitella.

Kolmas kohde, jossa NO:ssa vierailtiin oli Audubon Park. Siitä mulla oli ehkä vähän erilainen kuva päässäni. odotin enemmänkin jotain rentoa hengailumestaa, josta löytyy vaikka pyöränvuokrausta ja kahviloita. Totuus taisi olla, että puisto oli enemmänkin urheilua varten. Saatiin ainakin ihan hyvä kävelylenkki (ja minä rakot jalkoihin) kun käveltiin puiston ympäri. Jos siis mietit lyhyellä NO:siin suuntautuvalla reissullasi mennäkö vai eikö mennä Audubon Parkiin, sanoisin ettet missaa hirveän paljon jos päätät skipata sen. Lenkkeilyyn se toki sopii erinomaisesti.Tässä pari kuvaa sieltä:6 kommenttia:

 1. Sandra Bullockin omistaa talon sieltä, eipä ihme, komea on lukaali.
  Hautausmaa on kiehtova ja pelottavakin paikka, ei tuonne yksin oikein uskaltaisi mennä...
  Mistähän Anne Rice lienee ottanut idean vampyyritarinoihin, kyllä tuolla ainakin aiheita löytyy.

  Rakot jaloissa ei ole kivaa, pitäisi aina olla laukussa laastarit mukana, no eihän ne tietenkään tule mieleen ennen kuin vahinko jo tapahtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu oli kylla komeita lukaaleja nuo, Eika tarvi tallaisen perustallaajan nuista haaveilla! :D En tieda mista Anne Rice on idean saanut, mutta oli kuulemma varttunut tuolla alueella ja aina haaveillut joskus omistavansa yhden naista komeista taloista...No myohemmin kun mammonaa loytyi vahan enemman, oli hanen omistuksessaan kuulemma useampikin talo. Me nahtiin niista kaksi :)

   Rakot jaloissa oli ihan omaa tyhmyytta talla kertaa, koska lahdin ballerinat jaloissa liikkeelle, ja unohdin sukat hotellille. Loppureissu mentiinkin sitten tennarit jalassa :D

   Poista
 2. Tästä tulikin lisää tärppejä seuraavaa reissua varten :) Mäkin tykkään opastetuista kierroksista tuollaisissa selkeissä kohteissa, niistä kun jää aina paljon enemmän käteen kuin jos haahuilisi yksin paikasta toiseen missaten luonnollisesti kaiken oleellisen (mitä tosin on kanssa tullut harrastettua, valitettavasti).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Eipa tuosta Garden Districtistakaan oisi muuta saanut irti ilman opastusta kuin etta "onpas kivoja taloja, varmaan kalliita" :D

   Poista
 3. Rakoista puheen ollen, mulla kulkee laukussa aina mukana Band-Aid:n friction block stick. Jos/kun alkaa kenkä hankaamaan laittaa stickiä iholle hankauskohtaan, niin ei ehdi tulla rakkoa. Toimii! Mulla nimittäin alkaa usein kengät hiertään pikkuvarpaita. Se maksoi muistaakseni jotain hieman alle 10$, mutta sanoisin, että on ollut hintansa arvoinen.

  Ja kiitos hyvistä reissuvinkeistä! Täytyy pitää mielessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos vinkeistä oli hyötyä! Toivottavasti teijän matka tuohon kivaan kaupunkiin toteutuu:)

   Ja kiitti tuosta vinkistä. Täytyypä kokeoilla. Mulla nimenomaan just pikkuvarpaisiin tuli rakot kun unohdin sukat ballerinoista pois. (Ballerinasukat on muutenkin kyllä aika surkeat).

   Poista