tiistai 7. huhtikuuta 2015

One long earth hour

Nyt ollaan taas yhta kokemusta rikkaampia nimittain saatiin kokea (tai mina sain, koska Eric on onnellisesti tyomatkalla), mita tapahtuu jos ei maksa sahkolaskuaan. Paitsi etta me ei kylla olla jatetty mitaan maksamatta.

Muistatteko ihanan apartment officen tyttosen Amyn, joka on omien sanojensa mukaan laiska ja saamaton maanantaiaamuisin? Taitaa olla vahan muulloinkin kuin vain maanantaiaamuisin, nimittain nyt kavi niin etta neiti oli unohtanut hommata meille sahkot kamppaan. Ensimmaisen viikon ajan meilla oli sahkot (ehka Amy oli unohtanut irtisanoa entisen asukkaan sahkot?), mutta eilen maanantaina toista kotiin tullessani siella odottikin pimea kamppa ja puolisulat pakasteet.

Kun asunnon vuokrauksesta oli sovittu, kysyi Amy multa sahkopostilla haluaisinko, etta han tekisi sopimuksen eraan sahkoyhtion kanssa puolestamme, etta paasisimme itse vahemmalla vaivalla. Vastasin luonnollisesti kylla. Amy pyysi mua antamaan tilinumeromme (account number) ja kysyin etta pankkitilinko (ja miksi?). Amy sanoi "ei pankkitilin" ja "voidaan hoitaa tama asia kun tulet katsomaan asuntoa".  Kun kavin katsomassa asuntoa han ei maininnut enaa mitaan tilinumeroista. Noin kuukauden paasta sain taas sahkopostiin kysymyksen etta haluanko, etta han hommaa meille sahkot kamppaan. Vastasin, etta luulin etta asia oli jo hoidettu. Amy vastasi "no niinpa onkin, en muistanut keiden kaikkien kanssa olin jo puhunut asiasta ja keiden kanssa en" (koska ilmeisesti niin paljon uusia hakemuksia oli vireilla samanaikaisesti).

Kun kirjoitimme vuokrasopparin, Eric viela varmisti Amylta, etta mites se sahko. Amy totesi vain, etta saamme laskun kerran kuussa suoraa sahkoyhtiolta.

Maanantaina sahkojen ollessa poikki soitin asuntotoimistoon, josta lahetettiin talkkari tarkistamaan asiaa. Talkkari tutki asiaa noin puoli tuntia ja sanoi sitten etta sahkot on pistetty kokonaan poikki meidan asunnosta sahkoyhtion toimesta. Talkkari tiedusteli olenko jattanyt kenties sahkolaskun maksamatta, jolloin sanoin hanelle, etta se on vahan mahdotonta, koska me muutettiin tahan asuntoon vasta viikko sitten. Kerroin etta toimiston Amy oli tehnyt sahkosopimuksen meidan puolestamme, johon talkkari totesi ymmartavaisesti hymyillen, etta "ne toimiston tytot voi joskus olla vahan huolimattomia, kun niilla on niin kiire" (Mika kiire? Aina kun kuljen toimiston ohi, istuvat he tupakalla pihalla.).

Talkkarin lahdettya soitin toimistoon uudestaan ja kysyin mika tama homma nyt oikein on. Meilta on sahkot poikki ja ilmeisesti koko sopimusta ei ole tehtykaan. Amy vannoi faksanneensa sahkoyhtiolle tietomme (ja faksasi ne nythetipaikalla uudestaan), mutta ei ollut kuullut heista mitaan sen jalkeen (pitaisikohan Amyn huolestua siina vaiheessa kun ei kuule sahkoyhtiosta mitaan, vaikka on sinne infomme lahettanyt? Eika vain olettaa etta homma on hoidossa?) Epailen oliko edes koskaan niita sinne alunperin faksannutkaan. Tassa vaiheessa soitin sahkoyhtion asiakaspalveluun, (jonne tietysti oli pitka jonotusaika), jossa joku erittain arsyttava nainen vain hoki "no mam you haven't paid your bill" antaessani hanelle osoitteemme. Tassa vaiheessa meni hermot ja melkein huusin takaisin puhelimeen, etta miten hitossa oisin voinut maksaa laskun, kun meilla ei sita tilia edes sahkoyhtion kanssa ole ja muutimme tahan vasta viikko sitten. Puhelu oli siis taysin hyodyton.

Noin vartti taman jalkeen sain tekstiviestilla linkin sahkoyhtion nettisivuille joltain Davidilta, joka sanoi etta hanen veljensa Paul on sahkoyhtiolla toissa ja kaski minun tayttaa hakemus heidan nettisivuillaan (anteeksi mutta miksi sahkoyhtion tyontekijan VELI tekstaa mulle?). Yritin tayttaa hakemusta, mutta lomake vain herjasi, etta tiedoni eivat tasmaa. Soitin numeroon, josta olin tekstiviestin saanut ja kysyin etta mita nyt oikein teen. Lomakkeen taytto ei onnistu ja tarvitsen sahkot takasin asap! Tama veli David kaski minun lahettaa tietoni (mukaanlukien sosiaaliturvatunnus) hanelle tekstarilla, ja han sitten lahettaisi ne eteenpain veljelleen (miten tama kuulostaa jotenkin epaammattimaiselta? Ja eihan henk.koht. tietoja pitaisi tuolleen luovuttaa jollekin tekstarilla?). Tein kuitenkin kuten kaskettiin (jo toivoin etten joutunut tassa jonkun huijauksen tai identity theftin uhriksi. Jostakinhan nama miehet olivat saaneet tietoni seka tilanteeni tietoonsa, joten paatin luottaa heihin). Myohemmin itse sahkoyhtion kirjoilla oleva veli Paul soitti mulle ja sanoi, etta sahkoja ei valitettavasti saataisi tanaan enaa takaisin. Sahkoyhtiolla menee tahan normaalisti 4-6 arkipaivaa, mutta jos haluan ne seuraavaksi paivaksi, sen han voi luvata, mutta joudun maksamaan $80 pantin.

Tanaan tiistaiaamuna sain jalleen puhelun Paulilta. Han pyysi luottokorttitietojani, jotta $80 pantti voitaisiin lunastaa. Sahkot luvattiin takaisin 24 tunnin kuluessa. Jaamme siis odottamaan.

Sain sahkopostiini ainakin vahvistusviestin sahkoyhtiolta, jossa mainittiin meidan tilin numero (account number). Toivotaan etta tama on hyva merkki. Tata tilinumeroa se Amykin siis ilmeisesti tarkoitti silloin aikoinaan. Ei sitten tullut mieleen, etta jos en ymmartanyt mista tilinumerosta oikein oli kyse, en varmastikaan missaan vaiheessa ole mitaan vahvistuksia saanut sahkoyhtiolta? Amy ei missaan vaiheessa selventanyt tata asiaa myoskaan mitenkaan. Etta mistas tilinumerosta nyt onkaan kyse. Ja yritin kylla kysella.

Onneksi annoimme tosiaan Amyn hoitaa sahkosopimusasiat puolestamme, kun paasimme itse nain helpolla. Oli tosi rentouttava ilta mulla eilen! Not.

Eric meinasi, etta soittaa toimistoon ja pyytaa saada puhua itse managerin kanssa. Oli sita mielta, etta meidan pitaisi saada, jos ei koko ensi kuun vuokraa ilmaiseksi, niin ainakin jotain hyvitysta. Katsotaan mita tuumaavat :D

Sahkottomyys menee ehka third world problems-luokkaan, mutta nyt ilman sahkoja sita tajuaa miten moneen asiaan se oikeasti vaikuttaakaan.
-Jaakaapissa ei voi pitaa ruokaa (suurin osa ruuista meni roskiin ja osan kiikutin akkia tyopaikan jaakaappiin. Onneksi pakkasessa oli enaa yksi paketti ruisleipaa, etta sita ei sentaan tarvinnut heittaa pois).
-Hella tai mikro ei toimi (en saanut ilta/aamupalaa).
-Teevee ei toimi. Lapparia/tablettia/puhelinta ei voi ladata (Illalla ei ollut muuta tekemista kuin istua partsilla ja tuijottaa kaukaisuuteen. Kirjan lukeminenkaan ei pimeassa onnistu. Kannykka oli ainut vekottimista, jossa enaa oli akkua jaljella.)
-Valot ei toimi ja mm. meikkaaminenhan ei pimeassa onnistu. Myoskaan hiusvekottimet eivat toimi. (Aamulla jouduin lahtea salille meikkaamaan ja suoristamaan tukan. Toihin ei ihan viitsi menna suoraan sangysta nousseena, siella kun vaaditaan siistia pukeutumista ja ulkonakoa.)
-Silitysrauta ei toimi. (Mulla oli ovenkahvassa monta henkarillista pestyja tyovaatteita odottamassa silittamista. Onneksi loytyi yksi mekko, joka ei ollut kovin ryppyinen ja sain sen sitten laittaa paalle.)

Kotoa loytyi tasan kolme kynttilaa, joiden valossa sitten mm. kavin suihkussa.


Pimenee...
Jotenkin en ole yhtaan yllattynyt etta tallaista paasee tassa maassa tapahtumaan...

12 kommenttia:

 1. Voi apua, minäkin olisin vetänyt herneet ihan nenään! Raivostuttavaa toimintaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Todella. Taas tallanen "ei ikina tapahtuisi Suomessa" esimerkki.... Argh!!

   Poista
 2. Voi ei kuulostaapa kurjalle ja raivostuttavalle :( Toivottavasti se Amy saa kenkää, koska jätti homman hoitamatta (ei voi olla kyse vain inhimillisestä erehdyksestä, jos olette vielä varmistaneet asian ennen muuttoanne). Tämä on kyllä just se todiste siitä, että missään päin Amerikkaa ei noissa vuokraustoimistossa hoideta hommia mitä luvataan, kaikenlaisia lunastamattomia lupauksia on myös täällä meillä koettu :( Toivottavasti saatte sähköt tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sita se todella onkin. Onneksi ei ole ihan keskikesa ja helteet viela. Muuten olisi viela kurjempaa :D Makin toivon Amylle potkuja. Ei ansaitse kylla tyotansa. Vaikkakin taitaa aika monet juurikin naissa asuntotoimistoissa (kuten monissa muissakin palveluammateissa) olla yhta saamattomia ja valinpitamattomia!

   Poista
 3. Joo parempi kylla saada vuokranalennusta tuosta "pikku" mokasta, tosi torkeeta! Meidan naapurissahan asuu leasing toimiston tyontekija, jota ei kanssa kiinnosta tehda tyotaan. Toimistossa asioidessa valayttaa aina suuren feikki-hymyn, mutta jos nahdaan kaytavassa niin ei vastaa tervehdyksiin, varmaan koska siita ei makseta. Ilmeisesti hanen tyonkuvansa on vain hymyilla ja tehda katteettomia lupauksia tyyliin "no problem, it's all taken care of" vaikka ei mitaan asialle tee. Grrr :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tuollainen feikki bimbo-hymy tälläkin tytöllä on ja esittää niiiiiiin ystävällistä ja palvelualtista aina kun sinne toimistoon menee. Toistaiseksi en (onneksi) oo täällä asuntoalueella häneen törmännyt. Taitaa onneksi asua tuolla ihan toisella puolella. Ärsyttää tosi paljon tuollainen saamattomuus ja välinpitämättömyys - sanoinkin E:lle että jos mä oisin tuolla toimistossa töissä, niin asiat saataisiin hoidettua ja hommat sujuis! :D (Paitsi sitten mulla taitais mennä hermo saamattomiin asukkaisiin, joilla ois vuokrasekit myöhässä yms haha :D)

   Poista
 4. Ihana tuommoinen ystävällinen Amy, joka niin kiltisti hoitaa hommat teidän puolesta :D Toivottavasti saatte jotain korvausta, edes piloille menneiden ruokien arvosta!

  Nyt ainakin tiedän, minkä takia on hyvä juttu, että multa löytyy pari laatikollista kynttilöitä. Jos vaikka sattuis menemään sähköt poikki pidemmäksi aikaa :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, eikä myönnä edes mokanneensa. Yrittää vaan laittaa syyt meidän niskoille. Onneksi mulla on kaikki s-postit tallella :D

   Pitää ehkä itekin käydä ostamassa muutama kynttilä lisää kaiken varalle! Ei sitä koskaan tiedä, mitä tässä vielä tapahtuu :D

   Poista
 5. Huh mikä sirkus! Vuokra-alennusta minäkin vaatisin. Aika hurjaa että on tuollainen typsy siellä töissä, jos talkkarillakin on tiedossa että ne ei välttis saa asioita hoidettua ajallaan. Eikä edes myönnä virheitään, mitä ihmettä! Työmoraali ei taida olla hirveän korkealla. Toivottavasti saatte sähköt ja korvaukset päälle piakkoin.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähköt saatiin eilen illalla takaisin. Oon siis leppynyt jo:D Voisi kyllä silti jutella tytön pomon kanss, koska ei tälläinen peli vetele!

   Poista
 6. Kannattaa ottaa yhteyttä Amyn manageriin ja pyytää joko ilmaista kuukautta tai alennusta johtuen asiasta ja perustella kaikilla noilla viesteillä. Jos olette muuten tyytyväisiä asuntoon, mainitsisin sen myöskin. Joskus auttaa.
  Olisin yllättynyt, jos eivät korvaa mitään, koska nuo tekstiviestit vähän viittaavat siihen, että "Amy dropped the ball". Silloin kun asuimme itse vähän samanlaisessa paikassa, meille selvisi poislähtiessä, että toimistolla oli ollut meille tullut Fedex kirje jo 5 kk, eivätkä vaivautuneet ottamaan yhteyttä......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä jonkun valituksen voisi tehdä. Vaikkei korvauksia saataisikaan. Pakko noitten tyttöjen on oppia vastuuta. Taitaa monissa näissä vuokratoimistoissa (kuten täällä muutenkin palvelualoilla) olla aika samanlainen touhu!

   Poista