sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Kulttuurien yhteentörmäyksiä

Mua on viime aikoina vaivannut jonkinlainen takautuva kulttuurishokki. Luulin shokkivaiheen jo olevan ohi mun kohdalta, mutta taisin olla väärässä! Amerikkalaiset ja niiden tavat ja piirteet on ärsyttänyt viime päivinä oikein olan takaa.

Miksi niiden pitää tunkea nokkansa joka asiaan ja olla niin hiton kaikkitietäviä (vaikkei oikeasti tietäisi asiasta mitään)? Kommentoida kaikkea ja esittää päteviä "ohjeita"? Leuhkia raha-asioillaan tai vaikkapa urheilullisuudellaan? Miksi pitää sanoa asioita, joita ei tarkota? Tehdä tyhjiä lupauksia? Värittää tarinoita kuulostaakseen paremmalta tai coolimmalta? Tai jopa ihan suoraan vain valehdella? Onko myös pakko tulla myöhässä jokaikiseen sovittuun tapaamiseen? Ja sitten käyttäytyä kuin kaikki olisi ok, eikä edes pahoitella myöhästymistään. Toinen vaihtoehto on perua tapaaminen viime hetkellä jonkin typerän tekosyyn nojalla. Miksi miksi MIKSI? Ja onko kaikkien pakko tulla juttelemaan ihankokoajanjajokapaikassa??

Kulttuurishokinhan voi jakaa neljään eri vaiheeseen:

Kuherruskuukausi: Kaikki on uudessa paikassa ihanaa ja kiinnostavaa. Vieras kulttuuri nähdään hyvässä valossa huomaamatta sen huonoja puolia.

Shokin kynnysvaihe: Pienet asiat alkavat ärsyttää ja uuden kulttuurin huonot puolet ja käytännön ongelmat tulevat esiin. Väsymys, masennus ja koti-ikävä ovat tämän vaiheen yleisiä oireita. Se itse ”kulttuuriSHOKKI” vaihe.

Sopeutuminen: Vähittäinen oppiminen, toimeentuleminen erilaisissa tilanteissa ja ymmärrys toimintatapojen syistä auttavat sopeutumaan uuteen kulttuuriin. Olo alkaa tuntua kotoisammalta ja kommunikaatio-ongelmat vähenevät.

Paluushokki: Paluu omaan kulttuuriin voi aiheuttaa suuremman shokin kuin kulttuurishokki vieraassa kulttuurissa. Uudelleensopeutuminen omaan kulttuuriin voi viedä aikaa vieraassa kulttuurissa kertyneiden kokemusten ja mahdollisesti muuttuneen omakuvan vuoksi.

Tunnistan näistä jokaisen. En vaan tiedä miksi nyt tuntuu, että olen taantunut takaisin tuohon kynnysvaiheeseen. Onkohan tämä normaalia ottaa yhtäkkiä näin takapakkia? Toivotaan, että tämä olisi vain ohimenevää. On nimittäin aika rankkaa olla hermona koko ajan :D


Pussien hyötykäyttöä

Onneksi on ihania Suomikavereita (ja kissakavereita), helpottamaan Amerikka-ärsytystä! :)

8 kommenttia:

 1. Voi apua tuota vikaa kuvaa - IHANA!!! Ja mulla tulee vielä 7 vuodenkin jälkeen kulttuurishokkeja lähinnä siihen tyyliin, että ihan kaikki ärsyttää :D En tiedä meneekö se koskaan ohi...toisaalta joskus on ajanjaksoja kun kaikki on ihan ruusuista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha hyvä tietää, että odotettavissa on ärsytystä vielä vuosienkin päästä :D Se on tosiaan jännä kuin tiettyinä päivinä/kausina kaikki on oikein ruusuista ja välillä sitten ottaakin kaikki päähän!

   Poista
 2. Eikä, mä en oo ees tajunnut tuota paluushokkia, että sellainenkin varmasti tulee. Tällä hetkellä niin "romanttinen" kuva Suomesta, mutta ei se kotiinpaluu taida ihan niin romanttista sitten välttämättä ollakaan... :D Kauhulla ootan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D sun täytyy jatkaa blogin kirjoittamista sitten Suomeen paluunkin jälkeen, että voit raportoida asiaankuuluvasta paluushokista!

   Poista
 3. Mulla taas on vähä toisinpäin tuo kulttuurishokki: mua inhottaa olla ulkomaalainen tai erilainen, ärsyttää sellaiset sanat kuin international ja kansainvälinen...! :D Tiedä mistä tämäkin sitten johtuu. Suomalaiset kaverit tosin helpottaa oloa :) Tsemppii, näitä vaiheita tulee tosiaan varmaan vuosienkin päästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm suhtautuuko siellä paikalliset nihkeästi ulkkareihin vai mistä moinen asenne :D Ja kiitos. Tämä varmaan tosiaan tulee olemaan aika jatkuvaa tämä ärsytys...

   Poista
 4. Mullakin on aina menneet noi kulttuurishokit vähän erikoisen kaavan mukaan. Argentiinan suhteen se taisi tulla vasta neljännellä visiitillä :P Paluushokki on aina ollut kaikkein karmein, oon tainnut kärsiä sen kolmeen kertaan Suomeen tullessa. Tää viimeisin paluumuutto on onneksi tähän asti sujunut shokitta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla ei tullut vaihto-opiskelujen jälkeen paluushokkia, mutta aina jenkeistä kotiuduttua on tullut....nämä on niiiin erilaisia suomalaisiin verrattuna joten ei ihmekkään :D

   Poista