torstai 29. tammikuuta 2015

Misu

Feline leukemia, eli kissojen leukemia, on kissojen yksi yleisimmistä kuolinsyistä Amerikassa ja noin 85% diagnoosin saaneista kissoista kuolee kolmen vuoden sisällä. Leukemiaan ei ole hoito- eikä parannuskeinoa. Tauti aiheuttaa yleensä kissassa anemiaa, imusolmukesyöpää sekä muita kasvaimia, jotka koituvat kissan kohtaloksi. Se myös huonontaa kissan immuunijärjestelmän niin heikoksi, että pienetkin infektiot voivat olla kohtalokkaita.

Toisin kuin ihmisten leukemia, kissojen leukemia on virustauti ja täten siis tarttuva. Se tarttuu kissalta toiselle kuolan, ulosteiden ja veren välityksellä. Kissanpennut voivat saada sen myös emoltaan istukan kautta jo ennen syntymäänsä. Virus vaikuttaa kissan luuytimessä estäen punasolujen normaalin kehityksen.

Oireita ovat mm. kuume, anemia, suurentuneet imusolmukkeet, ruokahaluttomuus, painonlasku ja ajan myötä lisääntyvä letargisuus.

Joulukuu ja hämähäkin puremasta turvonnut poski
 Viikko sitten en ollut koskaan kuullutkaan kissojen leukemiasta.

Tänään se todettiin Misulla.

Kissojen leukemia on sisäkissoilla harvinainen, koska tarttuu vain kontaktin välityksellä muihin kissoihin. Misu sai rokotuksen sitä vastaan ensimmäisellä eläinlääkäritarkastuksella meidän kanssa. Emme kuitenkaan tienneet, että pentu oli jo saanut tartunnan (mitä luultavimmin äidinmaidossaan) ennen meille tuloa. Kissaa ei ikinä testattu viruksen varalta. Ei eläinsuojassa, eikä meidän se jo adoptoituamme eläinlääkärilläkään. Emmekä itse osanneet moista pyytää, kun emme taudista olleet edes kuulleet. Kissalle, joka tartunnan on jo saaanut ei leukemia-rokotetta saisi antaa. Rokote aiheuttaa tartunnansaaneissa kissoissa usein kasvaimia siinä, mihin se on pistetty, eli takajalassa ja täten edessä saattaa olla jalan amputaatio. Eläinkotien tulisi kissat myös testata taudin varalta ennen niiden adoptoimista eteenpäin. Testaamattomia kissoja ei saisi lähettää uusiin koteihin.

Vaikka syyttävä sormi ei tässä mitään enää auta, niin tekisi mieli olla vihainen vastuuttomalle eläinsuojalle, joka ei pentua ole testannut, sekä eläinlääkärille, joka pennun rokotti tekemättä ensin vaadittavia testejä. Olisi niin helppoa olla vihainen heille. Tapahtunut on kuitenkin jo tapahtunut. Nyt voimme enää keskittyä tekemään Misun viimeisistä vuosista, tai kuukausista, mahdollisimman hyvät ja vähän stressaavat. Stressi kun aiheuttaa leukemiapotilailla oireiden pahenemisen. Siksi Misukin reagoi uuden kissan taloontuloon niin vahvasti.

Ja mikä pahinta, taloon muuttanut pikku-Aada on nyt tässä parin viikon ajan saanut altistua taudille meidän olematta asiasta tietoisia. Aadaa ei vielä ole sitä vastaan rokotettu. Kissanpennun immuniteetti on myös vasta kehittymässä ja pentu on siis alttiimpi pöpöille. Suurella todennäköisyydellä Aada on siis tartunnan saanut. Jos jotain positiivista tässä pitää etsiä, niin osa tartunnan saaneista kissoista saattaa parantua ja tulla taudille immuuniksi. Misulla tätä mahdollisuutta ei enää ole. Tauti on jo kerennyt luuytimeen. Aadan kohtalo jää nähtäväksi.

Sanomattakin on selvää, että täällä ollaan surun murtamia. Misu on vain 1-vuotias. Tämä on niin epäreilua! Luulimme, että Misu olisi meidän elämässämme vielä pitkään. Nyt puhutaankin ehkä vain muutamasta vuodesta jos ei vähemmästäkin.

Vanha kuva myöskin

Lisää voi lukea mm. näiltä sivuilta:
http://pets.webmd.com/cats/facts-about-feline-leukemia-virus
https://www.petfinder.com/cats/cat-health/feline-leukemia-virus/
https://www.aspca.org/pet-care/cat-care/feline-leukemia-virus

29 kommenttia:

 1. Voi ei! Kuulun ehdottomasti sun tavoin siihen porukkaan, jonka mielestä lemmikit ovat perheenjäseniä eivätkä mitään "vain eläimiä". En voi ymmärtää ihmisiä, jotka eivät ymmärrä sitä, että lemmikit voivat aiheuttaa yhtä paljon iloa ja surua kuin ihmisetkin. Voimia teille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos yksikin työkaveri vielä pilkkaa tai nauraa, niin sanon suorat sanat! Nyt viimeistään tämä on aika herkkä paikka!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Eikä! :( Sanattomaksi vetää. Onneksi Misulla on hyvä ja rakastava koti ja saa teiltä varmasti parasta mahdollista hoivaa. Toivotaan, että pikku-Aada on täysin terve tyttö!

  Paljon voimia teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni. Misu on onneksi tällä hetkellä ainakin ihan ok kunnossa. Syö, juo ja jaksaa vähän leikkiä pennun kanssa. Toivotaan että pysyykin hyvissä voimissa.

   Poista
 4. Odotin niin kovasti hyviä uutisia Misun voinnista, voi miten pahoillani olen tästä vakavasta sairaudesta :(
  Paljon voimia teille, onneksi Misulla on teidät, jotka rakastaa sitä ehdoitta!
  Niin kuin Anni tuossa edellä sanoikin, toivotaan että Aada on säästynyt tältä sairaudelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja toivotaan parasta Aadan suhteen! :)

   Poista
 5. Voi ei, todella surullinen uutinen :-( En minäkään ole moisesta taudista kuullut, vaikka kissaihminen (ja entinen kissanomistaja) olenkin. Voimia ja jaksuja teille, ja toivottavsti Aada pysyy terveenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Soile. En uski että feline leukemia on niin yleinen Suomessa ja varmaan siksi mekään ei siitä oltu kuultu. Täällä tuo katukissaonglema on niin suuri, että varmaan siksi tauti leviää helpommi ..

   Poista
 6. Olin niin toivonut, että saisitte parempia uutisia ja jaksamisia teille kaikille. Lemmikki on iso osa perhettä (vaikka olisi kuinka pieni). Toivottavasti pikku A on kunnossa. Tsemppiä.

  VastaaPoista
 7. Eikä! :( Odotin niin kovin hyviä uutisia! Uskon että olet vihainen eläinsuojelulle, olisin itsekin vaikkei se tietenkään mitään auta…toivotaan nyt ettei Aadalla ole tautia. Onneksi Misulla on selvästi rakastavat vanhemmat!

  Olin kuullut kissojen leukemiasta, mutten tiennyt että se on noin yleinen. Luna sai vasta rokotteen siihen, mutta voin olla että katukissana sekin on saanut jo äidiltään sen. En ollut ajatellut tehdä mitään testejä, mutta nyt taidan kyllä viedä pikkuisen testeihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo käy ihmeessä testauttamassa. Ihan kamala sairaus. Ei tullut mieleenkään suomalaisena edes tällaiset sairaudet. Itsekään kun ei tiedetä mistä oloista pikkuinen on alunperin lähtöisin! Toivotaan että Luna on terve pentu!

   Poista
 8. Voi ei! :( Se on hyvä, että diagnoosi löytyi, mutta miksi sen piti olla noin ikävä. Ihan tuli tippa linssiin teidän ja Misun puolesta. Toivottavasti Aada ei olisi saanut tartuntaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin.. on tämä kamalaa! Peukut pystyssä Aadan puolesta todellakin!

   Poista
 9. Voi ei, olipa todella ikävää lukea että olitte saaneet näin huonoja uutisia. Toivottavasti Aada ei olisi saanut tartuntaa. Paljon tsemppiä teille, onneksi Misu on ihanassa kodissa jossa se saa paljon haleja ja rakkautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura! Pitää toivoa, että Misu saisi ainakin elää ilman kipuja ja lisävaivoja!

   Poista
 10. Voi että, kuulostaapa ikävälle :( Vaikka mulla ei ole ikinä ollut kissaa tai koiraa lemmikkinä, ei tulisi mieleenkään vähätellä eläimen roolia yhtenä perheenjäsenenä. Tästä kirjoituksesta on varmasti hyötyä muille kissan ottamista harkitseville/kissan omistajille, hyvä kun olet laittanut noin kattavat hakusanat :). Voimia ja tsemppiä teille Misun kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riikka! Se olikin mulla suurimpana motivaationa tämän kirjoittamiseen. Jos tästä joku löytäisi apua! Suomeksi varsinkaan tästä taudista ei ihan hirveän kattavaa tietoa löytynyt. Ei taida olla tauti kovin yleinen siellä siis?

   Poista
 11. Voi ei, olipa ikäviä uutisia :( Paljon tsemppejä, toivottavasti Aada on säästynyt taudilta!

  VastaaPoista
 12. :( :( :( *haleja*

  Kiitos kun jaksoit kirjoittaa näin asiapitoisen postauksen, että jatkossa useampi olisi tästä tietoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Nimenomaan ajattelin kirjoittaa tämän, jos siitä olisi hyötyä edes yhdelle ihmiselle (tai kissalle). Nyt toivotaan vaan, että pikkuinen jaksaisi pysyä pirteänä mahdollisimman pitkään. Uuden pennun seura ainakin piristää silminnähden:)

   Poista
 13. Jaksamishaleja myös täältä! Onneksi Misulla on paras mahdollinen koti ja seuraa pikkukissasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera! Toivotaan, että pikkuinen pysyisi pirteänä mahdollisimman pitkään.

   Poista
 14. Meilläkin leukemia epäily.. :( Huomenna saadaan lopulliset tulokset. Onko teillä kortisoonia hoitona?
  Mulle sanoi eläinlääkäri että sillä saadaan oireettomaksi kissa jonka jälkeen voi elää vielä normaalia elämää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Misu lopetettin toukokuussa:( meni raukka niin huonoon kuntoon nopeasti. Ei saatu kortisonia tai muutakaan lääkettä. Pelkkää rautalisää kun oli anemia. Tsemppiä teille!

   Poista