perjantai 19. joulukuuta 2014

Vähän niitä yleistyksiä

Nyt kun kerkesin juuri todeta, kuinka mua ottaa päähän yleistäminen blogeissa, niin ajattelin itse kirjoittaa vähän lisää yleistyksiä. Aika tekopyhää vai mitä! (Yritän kuitenkin pysyä tällaisissa hölönpölö-jutuissa ettei kukaan pahoita mieltään.)

Seuraa siis 10 ihmettelyn arvoista toteamusta Amerikasta/amerikkalaisista. Loppuun mahtuu myös muutama fakta!

1. Kaikki varmasti tietää, että amerikkalaiseen jääkaappiin kuuluu jääpalakone. Olin silti aika yllättynyt kuinka hulluna täällä jääpaloihin ollaankaan. Työpaikan "suggestion boxista", eli ehdotuslaatikosta, on löytynyt jo kolme kertaa siellä töissäoloaikanani ehdotus lisäjääpalakoneelle, koska firman kaksi jääkaappia eivät kerkeä jääpalasia tuottamaan menekin vaatimalla tahdilla. Suomessa mua on lähinnä ärsyttänyt se jääpalojen liiallinen määrä juomissa (koska itse juomaa saa silloin vähemmän), mutta täällähän on ravintoloissa ilmainen refill, eli limsaa saa niin paljon kuin napa vetää.

2. Yleisillä paikoilla yksikseen puhuminen/laulaminen on ihan ok, eikä siinä ole mitään outoa. Myös sellainen "ei kenellekään kohdistettu puhe" vaikkapa ruokakaupassa on aika yleistä. En aina tiedä pitäisikö vastata vai ei kun joku horisee siinä vieressä leipähyllyllä jotain epämääräistä.

3. Tupakanpolttajia ei täällä näe (tai haista) missään toisin kuin Suomessa, missä kauppaan sisään kävellessään saa yleensä sukeltaa savupilven läpi (ja talloa tupakantumppien päältä).

4. Kuntosalin pukkarissa ei näy alastomia ihmisiä (toisin kuin Suomessa, missä pukkari vilisee nakupellejä). Vaatteet vaihdetaan täällä vessa/suihkukopissa. Ja jos sauna löytyy, sinnekin mennään vaatteet päällä.

5. Saan kummastelevia kysymyksiä (onko kaikki ok?), jos parkkeeraan autoni töissä parkkipaikan toiselle laidalle enkä oven eteen. (Huomautettakoon, että parkkipaikan toiseltakin laidalta on vain ehkä 20 metriä sisälle, mikä nyt suomalaiselle ei ole matka eikä mikään.) Myöskin tien toisella puolella sijaitsevalle huoltoasemalle kävely tuottaa monille ongelmia. Ajoin jopa kerran itse sinne autolla (siis TIEN YLI) välttyäkseni tuijotuksilta.

6. Amerikkalainen naishenkilö voi todeta ihan rennosti "I´m a pretty girl", olematta itserakas. Suomalainen taas vaatimattoma vähättelee itseään saadessaan yhdenkin kehun toiselta (puhumattakaan siitä, että toteaisi olevansa KAUNIS!). Hyvän itsetunnon huomaa myös tavasta poseerata valokuvissa. Tuon taidon osaavat jo amerikkalaiset lapsetkin hammasraudat suussaan. (Rautoja ei täällä opeteta häpeämään kuten Suomessa. Hyvä jos itse suutani kehtasin avata omina hammasrauta-aikoinani. Vähän olen kateellinen näille jenkki-lapsille ja heidän häpeilemättömyydelleen.)

7. On vaikea tietää, kun oikeasti pitää sinusta ja kuka ei. Kaikki on ystävällisiä tai mukaystävällisiä. Suomessa ei tätä ongelmaa mulla ollut vaan näin ihan suoraa kyllä ketä ei kiinnostanut olla mun kaveri. Töissä pitääkin varoa kelle menee kertomaan syvimpiä salaisuuksiaan ettei saa myöhemmin puukkoa selkään.

8. Useimpien teiden varsilla ei ole katulamppuja. Töiden jälkeen ei siis tule kuuloonkaan lähteä lenkille pilkkopimeään puistoon. Ainakaan tällä meidän asuinalueella. Kuntosalille siis käy tie jos mielii kuntoilla töiden jälkeen.

9. Liikennevalot ovat teiden YLLÄ. Ei paaluissa tien reunoilla, kuten Suomessa. Mun henkilökohtaisesti oli tosia vaikea tottua tähän ja pari kertaa ajokortin saatuani ajelinkin rennosti punaisia päin kun en huomannut koko valojen olemassaoloa. Hups. Nyt niihin on jo tottunut ja ne on oikeastaan aika kätevät, koska näkyvät paljon kauempaa kuin suomalaiset paaluvalot.

10. Parvekkeella ei saa kuivata pyykkiä, koska se on mautonta. Sinne ei saa pistää mitään muutakaan mautonta (=rumaa). (Mutta kunnon yankeella onkin kuivausrumpu, joten tämä ei edes tuota ongelmia.)

16 kommenttia:

 1. Oon nyt täällä Kalifornian suunnalla ja en oo vielä kokonaista päivää täällä ollu ja tänään ostarilla tuli kauhee ahistus :D. Tosi paljon stereotypioita tuli vastaan ja mua jotenki nauratti ja ahisti samaan aikaan :D. En tiiä miten kuvailis... Tosi jännä tunne. Ja aaarrghhh se sanojen venytys ja sitten "like" sanan viljely lauseissa :D. En kestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just kävin tykkääs sun kuvasta Instagrammissa:) Ihanaa lomaa sulle!! Ota paljon kuvia!
   Muistan kun tulin tänne ekan kerran ja olin vaan kuullu ja lukenu millasia ihmiset on ja tuntu myös tuollaselta ahistavalta, mutta myös nauratti..kun meni shoppailemaan ym :D Teksas on varmaan pahin tällä päällekäyvyydessä voisin veikata.. "Southern hospitality" ;)

   Poista
  2. Joo mä huomasinki! Kiitos :) Voi olla, että tänään pitää käydä tarkastamassa lähikuppilat ;).
   Viimeks ku olin New Yorkissa nii ei sillon tullu tämmöstä fiilistä :D. Onhan se kyllä ihan erilainen paikkaki. Dallasissa oon ollu joskus nuorempana, mutta siitä en muista muuta ku isot talot ja sen, että ei saanu naapurin tontille mennä tai ne voi ampua mut :D. Mutta voin hyvin kuvitella, että siellä se korostuu vielä enemmän!
   Niin ja sullekkin mukavaa lomaa Suomeen :).

   Poista
  3. Kiitoa kiitos! Tässä juuri alkoikin loma, haettiin vähä takeouttia ja kaadoin itselleni lasin viiniä :)

   Haha ois pitäny muistaa lisätä tuo tontti-hommeli tähän listaan. En muistanu koko asiaa kunnes siskon poikaystävä heidän täällä vieraillessaan muistutti asiasta. Oltiin menossa rantaan koittamaan vettä "kun se on niin lämmintä" ja siinä oli kyltti "no trespassing", joten piti kääntyä ettei tulla ammutuksi :O

   Poista
 2. Mun 24HourFittnessin pukkarissa aasialaiset mammat kekkuloi usein alasti. :D Niillä on sama meininki kuin suomalaisilla siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mulla ois sellanen mielikuva, että aasialaiset ois aika rentoja ton alastomuuden kanssa! Siltikään en täällä kyllä oo niitäkään nähny nakuna, vaikka paljo salilla niitä näkeekin. Ehkä ne on aiheuttanut paheennusta ja saanu kiellon :D

   Poista
 3. Voi hyvänen aika, aika jänniä juttuja. Tuohon kävelemättömyyteen törmäsin itsekin lomaillessani pariin otteeseen Kaliforniassa. Ketään ei näkynyt missään (mutta ostarit ja kaupat olivat täynnä) eikä kävelykatujakaan ollut. Se oli vähän tyhmää kun on itse aina tottunut kävelemään joka paikassa. Vaikka siellä on noita hassuja juttuja, niin tykkäsimme miehen kanssa kovasti lomailla siellä ja ajattelimme, että siellä voisi ihan asuakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kävelemättömyys kyllä vaivaa mua kamalasti. Tuntee ittensä niiiin epäaktiiviseksi täällä kun jokapaikkaan vaan ajaa ja lisäksi vielä oon istumatyössä. Asuisin paljon mielummin paikassa, jossa pärjäis ilman autoa :)

   Poista
 4. Tosi juttuja. En vaan ennen tiennyt etta pyykkien ulkona kuivattaminen on sopimatonta mutta ainakin meidan naapurikaupungissa se on ihan kaupungin 'ordinanssissa'. Onko niin etta tulee tuhmia mieleen, jos nakee naapurin kalsarit ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah se voi olla syynä :D mä olin ainakin ihan puulla päähän lyöty kun saatiin noottia pyykinkuivauksesta! Ei ois tullu mieleenkään ettei saa

   Poista
 5. Etela-Euroopassa mieheni kotimaassa osin samaa meininkia! Jalkakaytavia ei edes kaikkialla ole ja jos on, on siihen pysakoity jarjeton katumaasturi!

  Nakuilla ei parane missaan ja kaupungim keskustan liikkeet lopetetaan kun periferiaan nousi ostoskeskus.

  Kauhee kulttuurishokki!

  Terkuin Yks Aino
  Eikaitaas.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kommentista Aino! Taytyypa kayda kurkkimassa sun blogia kun joulukiireilta kerkeaa:) Lukemistosta ei loydykaan viela yhtaan sveitsilaista blogia!

   Poista
 6. Kaikki niin totta, mutta etenkin tuo 2 ja 8. Katuvalojen puute häiritsee muakin, vaikka luulisi, että meillä päin niitä kannattaisi olla, kun on niin paljon pyöräilijöitä yms... mutta ei. Sen sijaan, että laitettaisiin katuvalot edes vilkasliikenteisimmille osuuksille, jotta vähän huonommallakin valaistuksella näkisi jotain, "säästetään" yhteiskunnan varoja ja laitetaan yksittäiset ihmiset ostamaan pyöriinsä valonheittimet, autot lisävaloilla, ja maksamaan sairaalalaskut, kun jotain sattuu.

  Ja tuota kakkosta olen ihmetellyt minäkin. Olen miettinyt, onko ne jotain yksinäisiä höperöitä, jotka höpisee milloin mistäkin mulle jossain leipähyllyllä, mutta kaipa amerikkalaiset kokevat vaan niin paljon tarvetta höpistä, että tuntemattoman kanssa välttämättä päädytään iskemään juttua paikassa kuin paikassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu aika kumma tosiaan. Täällä meidän seudulla ei sentään pyöräilijöitä paljon liiku, mutta ehkä liikkuisi jos ne katuvalot löytyisi!
   Haha, ei Jenkeissä tarvi olla höperö puhuakseen ventovieraille. Sen olen kyllä huomannut. Ehkä niitä vaivaa jopa se piinaava hiljaisuus ihan kaupan hyllyilläkin ;)

   Poista