lauantai 1. marraskuuta 2014

Kumpi on tärkeämpi: kissa vai sohva?

Kissalle mahdollisia hoitopaikkoja etsiessäni mulle on esitetty sama kysymys nyt useampaan otteeseen: "Is she declawed?", eli onko kissan kynnet poistettu.

Ensimmäisen kerran kysymyksen saatuani ohitin sen olankohautuksella, mutta eilen kuultuani sen ties kuinka monetta kertaa päätin vähän lukea kyseisestä operaatiosta. Googlen paria ensimmäistä hakutulosta pidemmälle ei tarvinnut klikkailla kun kävi jo ilmi se, mitä olin epäillytkin: kissan kynsien poistaminen on täysin tarpeeton ja kissalle usein kivulias operaatio, joka useimmiten suoritetaan huonekalujen suojelemiseksi.

Kynnet ovat luonnollinen asia ja kuuluvat kissalle. Ovathan kynnet kissalla syntyestään. Miksi tätä pitäisi edes kyseenalaistaa?

"Hups nää verhot tipahti"
Silti operaatio on USAssa valitettavan yleinen. Netistä lukemalla selviää, että monet kuvittelevat operaation olevan verrattavissa meidän ihmisten manikyyriin. Tosiasiassa eläimeltä (operaatiota tehdään myös koirille) poistetaan varpaan koko ulommainen luu (kuvitteleppa sama operaatio itsellesi), jonka jälkeen tassut ovat tietysti kipeät ja paketissa pidemmän aikaa. Hiekkalaatikolla asiointi tuottaa kipua ja kissat voivat saada kammon koko laatikon käyttämiseen. Myös jalan asento voi muuttua luun poiston myötä aiheuttaen eläimelle kipua, joka on verrattavissa huonoilla tai vääränkokoisilla kengillä kävelemiseen. Ja kaikki tämä turha tuska aiheutuu lemmikille vain jonkun sohvan tai verhojen suojelemisen vuoksi! (Tässä vaiheessa voisi musta miettiä kumpi on tärkeämpi: sohva vai lemmikki? Jos vastaus on sohva kannattaisi sitä lemmikin hankintaa ehkä vielä miettiä.

"Älä leikkaa mun varpaita poikki! Emmä tahalla!"
Ei varmaan myöskään tule yllätyksenä, että mm. monet Euroopan maat, Suomi mukaanlukien, ovat tämän operaation laissa kieltäneet. Tämä myös selittää sen miksen moisesta operaatiosta ollut koskaan ennen tänne tuloa kuullutkaan!

Tällä naamalla saa anteeksi mitä vain!
Uskon että monet amerikkalaiset eivät halua lemmikilleen tahallisesti tuottaa tuskaa, vaan eivät vain ole tietoisia operaation haittapuolista. Jos kolme neljästä, jolta kissanhoitomahdollisuuksia kyselin, esitti kysymyksen "onko kissan kynnet poistettu" kertoo se jo jotain operaation yleisyydestä täällä. Nytpähän ainakin osaan vastata kysymykseen asiaankuuluvasti ja esittää perustelut, miksi tuollaista en kissalleni koskaan tekisi (eikä pitäisi heidänkään tehdä).

3 kommenttia:

 1. Aamen. On tosiaan aika surullista, että kynnelliset kissat alkavat olla alakynnessä (pun intended), kun niitä vertaillaan kynnettömien kissojen yleisyyteen. Monesti joudun varoittelemaan liian tuttavalliseksi heittäytyviä lapsivieraita, että meidän kisuilla ON kynnet, joten ei kannata ihan samalla tavalla rääkätä kuin teidän omaa puolustuskyvytöntä misukkaa.

  Toinen ääripää on sitten kaveripariskunta, joilla on kaksi kaistapääkoiraa (joilta on muuten typistetty häntä...), jotka tuhoavat jatkuvasti irtiaimistoa. No big deal. Ottivat sitten kaksi kissaa, joilta lähti kynnet heti, kun huonekaluihin ilmestyi jälkiä. Ja nyt kissat elävät enimmäkseen ulkona, koska isäntä ei pidä niistä.

  Ilman kynsiä. Ulkona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aargh mikä stoori! Mä en tajua näitä ihmisiä! Joko otat sen koko lemmikin tai et ota lemmikkiä, ei "koiraMIINUShäntä" tai "kissaMIINUSkynnet".

   Ja en myöskään tiennyt, että kynsien poisto on noin yleinen operaatio, kun itse olen vain nähnyt sen vastaista tiedottamista, enkä ikinä ole kuullut kenestäkään, joka siitä olisi puhunut positiiviseen sävyyn.

   Poista
 2. Jep todella järkyttävää ja ei sitä oikein tiedä mitä niille kynnettömien kissojen kannattajille sanoisikaan sitten ilman että asia tulee ulos kauhean hyökkäävänä.

  Raukkaparka kisut! Ulkona kynnettöminä. Tuohan nyt on jo ihan hullua! Nehän on ihan puolustuskyvyttömiä sielllä parkapoloiset! :(

  Ja typistetyt hännät on kans toinen juttu, mikä saa savun nousemaan korvista. Näin kerran videon, miten se tehtiin pienille pennuille (Venäjällä). Hyi olkoon!

  VastaaPoista