lauantai 15. marraskuuta 2014

Jotain suomalaista

Meillä on tiistaina töissä Thanksgiving-lounas, johon firma tarjoaa lihat ja me työntekijät valmistamme lisäkkeet ja jälkkärit. Ilmoitin heti etten ole mikään ekspertti mitä tulee kiitospäivän ruokiin, sitä kun ei Suomessa juhlita. Olen yhden ainoan kiitospäivän USAssa viettänyt. Lupasinkin, että valmistan lounaalle jotain suomalaista.


Mulla on tässä ollut pari viikkoa aikaa miettiä, mitä se "jotain suomalaista" voisi olla. Karjalanpiirakat, joka mun eka ajatus oli, taitaa olla liian kunnianhimoinen tavoite, koska olen niitä tehnyt tasan kerran köksäntunnilla yli 10 vuotta sitten. En halua viedä "harjoituserää" näytille isolle yleisölle. Niiden tekoa täytyy kyllä harjoitella hyvissä ajoin ennen muille tarjoamista.


Seuraavaksi päätinkin, että korvapuustit olisi hyvä valinta, niitähän olen tehnyt useamman kerran. Olen tässä kuitenkin viime aikoina kahlannut Terhin Korea-blogia läpi ja kävi ilmi etteivät korvapuustit (kuten eivät monet muutkaan suomalaiset ruuat) maistuneet korealaisille. Eri maiden asukit ovat tottuneet täysin eri makuihin, raaka-ainesiin ja koostumuksiin. Suomalaisen herkku ei siis välttämättä ole amerikkalaisen herkku. Tämän vuoksi aloinkin miettimään että maistuisivatko meidän korvapuustit amerikkalaisillekaan? Amerikkalaisten omat cinnamon rollithan ovat ällömakeita samoin kuin monet muutkin leivokset täällä. Lisäksi ne taitavat olla täällä aamupalaruokaa.

Cinnamon roll

Päätin testata suomalaisia leivonnaisia puoliamerikkalaisella miehelläni. Ehkä E osaisi kertoa, mikä amerikkalaiseen suuhun maistuu hyvältä ja mikä ei. Leivoin eilen unelmakääretortun. Mielipide: "ei tarpeeksi makeaa". (Vaikka siinä ihan kiitettävästi sokeria kyllä mun mielestä on.) Huomenna meinaan leipoa rahkapiirakan. Jos sekin saa tyrmäyksen (kuten varmaan saakin) niin korvapuusteilla taidetaan mennä.


On se jännä kuinka eri maiden kasvateiden suut ovat tottuneet ihan eri makuihin ja pitävät täysin eri asioita herkkuina. Salmiakin maistattamista ulkomaalaisilla tuskin tarvitsee edes mainita.

On myös jotenkin hassua kuvitella että itselle joku niinkin herkullinen ja perinteinen herkku kuin korvapuustit ei maistuisi jonkin toisen maalaiselle...

Minkälaisia kokemuksia muilla on suomalaisten ruokien tarjoamisesta muunmaalaisille? Mitkä suomalaiset ruuat ovat maailmalla hitti ja mitä ei kannata tarjota?

23 kommenttia:

  1. Phill rakastaa korvapuusteja ja voisilmäpullia ja rahkapiirakka oli vielä suurempi hitti (Fage jogurtista tuli hyvä!). Mutta Phill saattaa olla poikkeus, koska tykkää myöskin ruisleivästä ja joistain salmiakeista. Yksi vaihtoehto voisi olla joulupiparit tai jokin kuivakakku... Esim. taatelikakku on helppo ja makea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot varmaan syöttänyt Phillille suomiherkkuja jo niin kauan että se on turtunut niihin makuihin ;) No ei, hyvä tietää että joillekin amerikkalaisille maistuu Suomen maut. Mäkin mietin noita pipareita, mutta taitaa mennä samaan kategoriaan karjalanpiirakoiden kanssa: kokemus ei riitä. Katsotaan minkä tuomion tänpäiväinen rahkapiirakka saa Ericiltä. Ostin Chobani-jogurttia, toivottavasti se kelpaisi rahkan korvikkeeksi..

      Poista
  2. Mun mielestä korvapuustit kuulostaa hyvältä idealta! Mä leivon niitä juuri taannoin (itseasiassa ekaa kertaa) ja ainakin poikaystävän ja kaikkien työkavereiden mielestä ne oli tosi hyviä! Uskomatonta että jonkun mielestä kääretorttu ei ole tarpeeksi makeaa, minä kun miellän sen super makeaksi jälkkäriksi :) :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eroaakohan brittien ja jenkkien makunystyrät paljon toisistaan :D Tuo ainakin kuulostaisi lupaavalta että siellä tykättiin korvapuusteista.
      Ihan samaa mieltä oon kyllä tuosta kääretortusta ja kovasti väitin vaan vastaan että "on makeaa". Mutta eipä vaan uponnut Ericiin (korvapuustit kyllä uppoavat). Mietin että oisko syynä se rahka (tai siis tässä tapauksessa kreikkalainen jogurtti)-täyte syynä..jos se jotenkin happamuudellaan "peittää" sitä makeutta.. Tai muuten vain maistuu oudolle. (Meniköhän mulla UNELMAtorttu sekaisin jonkun muun tortun kaa..tähän joka tapauksessa kuului se rahkatäyte..sokeria joka tapauksessa on ja mielestäni vieläpä aika paljon)

      Poista
  3. Piparkakuista ovat kaikki tykänneet, karjalanpiirakoista harva :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piparkakkutaikinaa en oo koskaan tehnyt itse. Pitäis opetella. Sen jälkeen niitä voisikin tarjota. Varmaan menee aika yksiin näiden ginger bread ym makujen kanssa :) Karjalanpiirakat saattaa jo ulkonäöllään ehkä olla liian eksoottisia ;)

      Poista
  4. Olen laittanut lukioikaisille jenkeille suomalaisen ruokapoydan ja taisi kayda niin etta suomalainen pannukakku sai suurimmat pisteet, sellainen uunissa levyna paistettu - tarjottuna kermavaahdon ja mansikoiden kera. Vahimmat pisteet sai kaalikaaryleet - ja tietysti ne olivat ne eniten aikaa vieneet....mutta jaipa enemman itselle !
    Pullaa olen joskus leiponut ja vienyt koulun kokoontumisiin - ja ainahan ne laittoivat pullan sinne ruokapoytaan leivan seuraksi....mutta pullaa on kylla kehuttu.
    Kiva, etta tyopaikalla tuota jarjestetaan - sekin taitaa olla vahenemaan pain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pannukakku vois myös olla hyvä idea:) Ainakin makeampaa kuin amerikkalainen versio! Kaalikääryleistä mä en tykkää itsekään!
      Musta on myös tosi kiva että meillä on kiitospäivän lounas (sekä pikkujoulut). Sen verran pieni firma että pystyy vielä suht helpolla järjestämään :)

      Poista
  5. Ihana toi Thanks Giving lounas! Mun Jenkkiperheelle on uponnut hyvällä menestyksellä mm.: saaristolaisleipä, hernekeitto, makaronilaatikko, lohikeitto, letut/ pannukakku, korvapuusti, glögi, leipäjuusto hillon kera. Myös kaikki suomalaiset piirakat, suolaiset ja makeat, ovat olleet hitti. Ja mun mies, sai pisteet tästä....tykkää jopa mämmistä ;) nautinnollista lounasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun Jenkkiperhe on kyllä super ennakkoluuloton! Danille pisteet mämmistä. Mäkään en syö sitä (mikä nyt ei oo mikään yllätys hehe). Eric nyrpistelee nenää niin salmiakille kuin PERUNOILLEKIN (!?) :D Mulla on juuri pullataikina kohoamassa rahkapiirakkaa varten..katsotaan minkä vastaanoton se saa .. ;)

      Poista
    2. Hitto kun Ikea on niin kaukana. Glögi ois huippu. Vois käydä World Marketista kattomassa jos siellä ois. Se kun on tuossa naapurissa :)

      Poista
  6. Porosta ovat Jenkit täällä kovasti tykänneet, mutta sitä et nyt tietysti saa. Glögin voi kyllä varmaan tehdä itsekin, luulisin että googlaamalla löytyy mitä ne glögimausteet on.

    Mä odotan innolla Kiitospäivän viettoa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu eipä taida poroa täältä löytyä. Pari työkaveria oli myös erittäin järkyttyneitä kun kerroin että me Suomessa syödään "Ruudolffia" :D

      Poista
  7. Löysinpä blogisi juuri ja tulin kommentoimaan. USA:ssa en ole ikinä käynyt, mutta englannissa olen onnistuneesti tarjonnut korvapuusteja ja omenapiirakkaa ja amerikansukulaiseni halusivat jonkun suomalaisen reseptin, annoin lempparipiparkakkureseptini ja siitä on tykätty. Voin antaa sen ohjeen, jos haluat :)
    Tsemppiä kokeiluihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa:) Lounas on huomenna eli enää ei ole paljon aikaa kokeiluihin, mutta laita vaan resepti vaikka tuohon sivupalkista löytyvään sähköpostiin. Voi sitten tulevaisuudessa kokeilla piparien leipomista:) Kiitos!

      Poista
  8. Laitoin sulle lempipiparkakkujen reseptini. Kerrohan sitten, miten juhlat meni :)

    VastaaPoista
  9. Älä polta mua roviolla, mutta.... en tykkää pullasta, en yhtään! :( Se on kamalaa kuivaa höttöä, joka ei maistu yhtään miltään. Enkä tykkään oikein muistakaan suomalaisista "herkuista"... En pipareista, en joulutortuista, en leipäjuustosta... Tiiän, oon häpeäksi enkä ansaitse suomalaista passia :D.
    Mutta sitten taas poron- ja hirvenliha on mun suurta herkkua ja tietysti kaikki marjat mitä tuolla pusikoissa kasvaa. Muuten mun mielestä suomalainen ruoka on tosi mautonta (tai vaihtoehtoisesti "makua" lisätään suolalla....) ja tylsää. Tarkotan siis niitä ihan perus kotiruokia. Eri asia on tietenkin sitten niissä fine dining ravintoloissa tarjottavat sapuskat.

    Tässä muuten tulevaisuuden varalle vähän inspiksiä suomalaiseen ruuanlaittoon :D http://www.buzzfeed.com/tabathaleggett/classic-finnish-foods-everyone-should-learn-to-cook

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehheee joo en todellakaan ota nokkiini, ite oon maailman nirsoin ihminen enkä tykkää suurimmasta osasta (suomalaisia) ruokia mäkään. Mm.hernekeitto, kaalilaatikko/kääryleet, maksalaatikko ei maistu :) ja onhan se suomalainen ruoka tosiaan aika mautonta.
      Näinkin tuon linkin Facessa ja näytin työkaverille kun kysyi millasia ruokia Suomessa on. Suurinta hilpeytyä aiheutti hassut ja pitkät nimet yllätten :D

      Poista
    2. MUTTA.. pakko lisätä että oot saanu kyllä huonoa pullaa. Eihän sen kuulu olla kuivaa mautonta höttöä, vaan sellaista mehevää ja kiinteää (ei-höttöä). Oon mäkin kuivaa höttöpullaa syöny. Yöks! Jotkut ei osaa alustaa taikinaa ;)

      Poista
    3. Mä en oo millään tavalla nirso ja syön sitä mitä tarjotaan. Jos ite saan päättää niin sitten asia onkin ihan eri :D. Eipä tuu hirveesti täällä ravintoloissakaan käytyä, kun kaikki on sitä S-ryhmän samaa mautonta mössöä :(.

      MUTTA... :D Kun oon monta kertaa maistanu sitä oikeeta ja hyvää pullaa (tai niin ne ainakin väitti), mutta silti se on ollu mautonta ja kuivaa! Pari haukkua voin ottaa, mutta en mä kokonaista oo ikinä syöny. Täällä Oulussa on yks kahvila, joka tunnetaan mehevistä ja kiinteistä pullistaan (:D :D :D :D nyt alkaa tulee jo ihan muut mieleen!) ja kun oon kavereitten kans siellä käyny ja ne kehuu niitä maasta taivaisiin, niin mä en vaan ymmärrä... Aina maistan ja silti palaan niihin ihaniin sacher kakkuihin tai suklaamousse systeemeihin :D.

      Poista
    4. S-Ketjun ravintolat..jooo pakasteita lämmitettynä ja aseteltuna lautaselle. Huhun mukaan siellä ei tehdä mitään itse ja kastikekin tulee purkista :D nam!

      En rupee väitteleen tästä pulla-asiasta!;) itsekään en koskaan tuu myöntämään et esim. hernekeitto on ihmiselle kelpaavaa ravintoa ;)

      Poista
  10. Jep, niitten keitotki tulee semmosissa isoissa tonkissa, jotka sitten vaan lämmitetään paikan päällä ja nakellaan vähän persiljaa päälle... Yök. Harmittaa, kun tää Oulu on melkein kokonaan kyseisen ketjun vallassa.

    Joo, pulla on pulla :D Ja hernekeitto on hernekeitto :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin Vaasa! Aina ulos syömään lähties saa miettii "meniskö tällä kertaa kenties Amarilloon vai Rossoon" :D

      Poista