keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Minun Amerikkatietäm(ättömy)ys

Nyt seuraa nolo paljastus. Testasin itseni kuinka monta Yhdysvaltojen osavaltiota osaan nimetä ja sijoittaa oikeille paikoilleen kartassa. Vastaus: 25! Toisin sanoen 50% meni oikein! Tämä luku olisi varmaan ollut vieläkin pienempi ennen tänne muuttoa! Siltikin olisin kuvitellut tämän testin menevän edes vähän paremmin....Noh tästä sitten motivoituneena päätin opetella koko kartan ulkoa. (Meinaan liimata sen johonkin, jossa voin tuijottaa sitä (vaikkapa vessan seinään:D)

Tyhjään karttaan nimesin kaikki muistamani osavaltiot ilman ennakkopänttäämistä!
Olisi kiva tietää kuinka monta osavaltiota paikalliset osaavat sijoittaa oikein. Onko mun tietämys täys pohjanoteeraus ja amerikkalaiset osaavat luetella valtiot kuin vettä vaan? Vai tietääkö amerikkalaisetkaan näitä sen paremmin? Usein nimittäin tuntuu sen perus "Where are you from? -Finland"-keskustelun jälkeen siltä, että monet saattoivat luulla Finlandin olevan yksi osavaltioista. Sen verran epämääräisiä "aah"-mutinoita nimittäin kuulee suht usein. Ehkä seuraavaksi testaan Euroopan valtiot-tietämykseni. Voin vaikka vannoa, että tulos on (paljon) parempi kuin puolet oikein!

11 kommenttia:

 1. Mä opettelin ne kaikki ulkoa (aakkosjärjestyksessä) kun olin au-pairina siellä, ja kaikki pääkaupungitkin :-) Mutta, siitä on jo 20v, joten ihan kaikkia en enää muista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaan kyllä nimetä useampia, mutta niiden osoittaminen kartalla onkin sitten vaikeampaa :D

   Poista
 2. Älä välitä. Mä olen käynyt noin 30 osavaltiossa, mutten varmaan silti osaisi sijoittaa niitä kaikkia tohon karttaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyva tietaa etten ole ainut, jolle osavaltiot tuottaa ongelmia :D

   Poista
 3. Mistä ton testin löytää? Mäkin haluun testata. Ostin pari kk sitten D:lle osavaltiopalapelin osittain siksi, että voisin itse opetella kaikki osavaltiot ja niiden pääkaupungit. Huomaan duunissa, että koko ajan ihan pihalla ainakin noista lyhenteistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh kuule tulostin vaan Googlea apuna käyttäen osavaltiokartan. Yhden tyhjän ja yhden, josta nimet löytyy:) mulla on myös puhelimessa 50 States-appi, jota ei kyllä oo tullut paljon käytettyä, mutts sieltä siis löytyy mm. States Quiz ja faktatietoutta karttojen lisäksi tietysti!

   Poista
 4. Jenkkikoulussa muistaakseni 3. luokalla opeteltiin osavaltiot, 5. luokalla niiden pääkaupungit, ja 6. luokalla kaikki muut maailman maat, pääkaupungit ja tärkeät luonnonmuodostelmat, ja koe piti tehdä niin monta kertaa uusiksi että sai 90% oikein. Osavaltiot ja niiden pääkaupungit meni läpi ekalla kerralla ahkeran opettelun ansiosta, mutta Euroopan onnistuin mokaamaan kerran, kun en osannut jokia, ja Aasian taisin uusia neljä kertaa. Kirotut pikkumaat.

  Mutta se julkinen koulu, mitä mä tuolloin kävin, olikin yksi Massachusettsin parhaimmista, ja Massachusettsissa taitaa olla Yhdysvaltojen parhaimmat koulut. Veikkaan, että esim täällä ei ihan hirveästi noita opetella: http://nypost.com/2014/01/12/no-space-no-books-no-leader-no-clue-at-citys-worst-elementary/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi apua tuo linkki , minkä lähetit!! Täällä kyllä taitaa kouluja löytyä joka lähtöön:D

   En tiennytkään että oot käynyt noin monta vuotta Jenkkikoulua! Sun pitäis kertos tästä asiasta enemmän sun blogissa! Tai muutenkin enemmän "miten oot päätynyt tähän missä nyt olet"; vaihto-opiskelusta, ulkomailla asumisesta? Ois mielenkiintoista lukea! (Vai ootko kirjoittanut ja mä oon missanut koko jutun?)

   Poista
  2. En ole kirjoittanut, pistetään siis korvan taakse. :) Mä itse kävin koulua siis vain 5-7-luokan, eli tuli 5. luokalla osavaltiot JA pääkaupungit, mutta muistan, että systeri joutui opettelemaan osavaltioita jo 3. luokalla. Että periaatteessa koulutus tässä maassa kunnossa, mutta käytännössä...

   Poista
 5. No oot sä musta aika hyvin osannut! Varsinkin jos vertaa siihen, että siellä hyvin harva tietää mikä Finland on :D. Mäkin osaan nimetä vaikka kuinka monta valtiota ja niiden pääkaupunkejakin, mutta kartalle sijoittaminen oiskin sitten ihan eri asia... Saisin varmaan 5 maksimissaan oikein :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään sain jo 33 ku yritin uudestaa ;). Kyl tää tästä!

   Poista