perjantai 26. syyskuuta 2014

Hammaslääkärillä USAssa

Ensimmäinen hammaslääkärikäynti Jenkeissä takana ja olo on vähintäänkin hämmentynyt. Hammaslääkäri totesi rutiini-puhdistuksen päätteeksi että haluaisi korvata kolme hammasta, joihin Suomessa on laitettu paikat, kruunuilla (crowns) eli ymmärtääkseni juurikin niillä posliinisilla feikkihampailla, joilla julkkikset fiksaavat hymynsä suoriksi ja valkoisiksi! Ei lääkärisetä suoraan haukkunut Suomen systeemiä, mutta rivien välistä antoi ymmärtää, että hampaita hoidetaan täällä vähän eri meiningillä. Eipä siinä mitään, uusisin mielelläni vaikka koko purukaluston näillä hohtavan valkoisilla posliinipalikoilla, mutta tämä lysti maksaa $900 PER HAMMAS. Mun vakuutus onneksi korvaa tästä puolet, mutta siltikin maksettavaa jäisi vielä 3 × $450. En ole nyt ihan varma kuinka välttämätön tämä toimenpide olisi. Onko mun Suomessa paikatut hampaat todellakin niin järkyttävät? (Kuulemma vaarana on että paikka lohkeaa jotain kovaa puraistessa, koska paikka on niin iso/kriittisessä paikassa. Mulle tosiaan on kerran tapahtunutkin näin ja se ei ollut kauhean mukavaa!) Joko hammaslääkärisetä on rahanahne ja haluaa kiskoa multa viimeisetkin pennoset, tai Suomen hammashoidossa on kuin onkin jotain vialla. Sijaitseehan Houstonissa kuitenkin maailman suurin medical center. Googlettelin vähän asiaa ja Suomessakin kruunujen hinnat näyttävät (yksityisellä) pyörivän siinä 800-1000 erkkiä per hammas. Ei ole mitään halpaa lystiä siis. Mietin vain, että miksi mun h-lekuri ei Suomessa koskaan kruunuja maininnutkaan kun täällä nämä isot, puolet hampaasta peittävät, paikat näkyy olevan ehdoton no-no!

Lukisin taas mielelläni kommentteja jos sieltä ruudun takaa löytyy hammaseksperttejä:)! Tuon $1500 voisi mielellään kuitenkin käyttää johkin ihan muuhun kuin HAMPAISIIN!

Haaste jatkunee huomenna. .. Tän päivän löpinät saa jäädä hampaisiin!

20 kommenttia:

 1. No huh, kylla on hampailla hintaa! Itsella on tosi negatiivinen kokemus hammaslaakarilla kaynnista Nebraskassa. Oli siis kanssa vakuutuksen korvaama rutiinitarkastus ja otettiin rontgen-kuvat, joiden jalkeen hammaslaakari tuli kertomaan, etta reikia on melkein joka toisessa hampaassa ja ne kaikki pitaa paikata. Vakuutus korvaa amalgaamipaikat, mutta jos haluun muovipaikat pitaa maksaa itse. Sen verran mittava hammasremppa olisi ollut tulossa, etta kavin seuraavana kesana Suomessa hammaslaakarissa hankkimassa "second opinion" ja tuloksena oli...ei yhtaan reikaa, muutama rei'an alku. Hammaslaakari viela selitti, etta osa rontgenkuvissa nakyvista "loydoksista" on ihan normaalia kulumista, ei niita paikkailla, kun ei ole kariesta. Samanlaisia kokemuksia olen kuullut muilta, etta Yhdysvalloissa ovat tosi kovia paikkaamaan pienimmatkin rei'an alut, rahat pois vaan asiakkaalta. Tietenkin tama on tapauskohtaista ja voihan tosiaan olla, etta tarvitsekin kruunut. Mutta tassa siis oma kokemukseni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep mä olin myös kuullut jo etukäteen että täällä jokaista pienen pientä reäinalkuakin ollaan lähdössä paikkaamaan. Meidänkin hampaista löytyi ihan kiva määrä reikiä tai "reikiä". Multa 4 ja Ericiltä 6!! Nuo nyt korjatutetaan, mutta tota kruunu-asiaa mietin kyllä tarkemmin. Sen verran isosta rahasummasta nimittäin kyse (sillä sais vaikka lentoliput Suomeen!!!).

   Poista
  2. Kiva kun jaoit oman kokemuksesi myös. Antaa vähän lisäperspektiiviä tähän näitten paikallisten lekureiden innokkuuteen! :D

   Poista
 2. Singaporessa aikoinaan jouduin yhteen hampaaseen ottamaan kruunun, kun 80-luvun paikka oli halkaissut hampaan. Huonosti tehty siis. Mutta jos sun paikat istuu nätisti, niin en lähtisi ihan äkkiseltään kruunuttamaan. Mulla on hammaslekuri vielä edessä....kahtotaan mitä löydöksiä sieltä tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, vähän turhalta tuntuu tuo operaatio kyllä kun ei ne paikat oo mitenkään vaivannut.. Sitten toki jos jotain ongelmia tulee voi alkaa harkita sitä kruunua! :)

   Poista
 3. Ihan omakohtaisen kokemuksen perusteella voin sanoa, etta suhtautuvat aika epailevasti muissa maissa tehtyyn hoitoon ja kova into on uusia paikkoja. Toisaalta jos saa hyvan hammaslaakarin kohdalleen, kannattaa pyytaa sellainen realistinen hoitosuunnitelma - mita on melkein pakko tehda, mita voi tehda, jos vain haluaa jne. Ainakin itselle tama on toiminut suht hyvin. Hammaslaakarissa kayminen on tosiaan kallista vaikka vakuutuksen kanssa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiitos vinkistä. Sellanen olo mullakin on ettei nämä kruunut nyt ihan välttämättömiä ole... :)

   Poista
 4. Mulle sanottiin juuri ennen Amerikkaan lähtöä hammaslääkärissä, että älä missään nimessä ota niitä kruunuja, ne on vanhanaikaista tekniikkaa! En ole asiantuntija, joten en osaa sanoa pitääkö paikkansa. Me olemme ratkaisseet tuon ongelman sillä, että käymme täällä suomalaisella hammaslääkärillä! (Tai mies käy, mä olen niin hammasmoniongelmainen, että käyn suosiolla Suomessa, ei riittäis vakuutus näihin mun jatkuviin juurihoitoihin..) En tiedä löytyiskö sieltä ketään suomalaista, mutta tää antaa hoitoarvion sekä suomalaisen että amerikkalaisen koulutuksen perusteella, ja arvatenkin suomalaisella koulutuksella löytyy reikiä paljon vähemmän! Mies on siellä pari kertaa käynyt, se nyt ehkä on vaan kummallista että paikkoja tehdään vain yksi/kerta, kyllä mulle Suomessa on tehty useampi kerralla. Hauska muuten oli tossa paikallisessa hammaslääkärissä se, että kun se kysyi juoko kokista, ja odotti jotain saarnaa sen juomisen haitoista, se lääkäri olikin vaan silleen, että ei haittaa, jos juot ruoan kanssa! Uskomatonta, en ois ikinä kuvitellut kenenkään hammaslääkärin sanovan, että kokiksen juonti ois ok :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho aika jännä että Suomessa on sanottu noin! En tosiaan oo koskaan kuullutkaan Suomessa koko kruunuista puhuttavan tai kuullut kellään niitä siellä olevan. Tuskin tulen kruunuja kyllä ottamaan. Suomalainen h-lääkäri oisikin kiva löytää mutta vähän epäilyttää löytyykö täältä sellaista. Suomalaiset muutenkaan eivät kauhean iso osa väestöstä täällä tunnu olevan :D

   Poista
 5. No ohhoh! Onpa hurjaa! Ei kai sitä kannata "turhaan" lähtä ottamaan tommosia jos hampaat ei millään tavalla vaivaa. Mulla on semmonen käsitys, että siellä aika hanakasti korvataan mikä tahansa ruumiinosa jollain paremmalla, niin ku muovilla, silikonilla.. jne. :D Musta amerikkalaisilla on monesti pelottavan näköset hampaat, ne on niin suorat ja valkoset ja monilla vielä samankokoset, että se näyttää ihan luonnottomalta :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahaa oon kymmenen vuoden päästä valkohampainen, silikonia ja botoxia täyteen pumpattu barbie-nukke kum nyökyttelen vaan "yes yes" kaikille doctorien ehdotuksille... Tai sitten en... :D alotan "no thank juu":n harjottelun nyt tän hampilääkärin kaa

   Poista
 6. Hei Emmi! Minulla on täällä tosi hyvä hammaslääkäri, vähemmän innokas kuin aiemmissa kommenteissa. 90-luvun oikomistuloksia vähän arvostellut (yksi pysyvä hammas, premolar, puuttuu synnynnäisesti, eikä siihen laitettu implanttia silloin tietenkään) mutta vain ohimennen mainitsee joka kertaa että vielä joskus siihen puututaan. :D Kruunua on tarjonnut vain yhteen hampaaseen, joka joutui juurihoitoon. Moitteita on saanut yksi iso paikka, mutta on vain todennut, että se hoidetaan vasta jos alkaa oireilla. Viimeksi huomasi jonkun vanhan paikan lohjenneen vähän, ja kruunusta ei ollut puhetta, hioi vanhan paikan pois ja laittoi uuden tilalle.

  Ei ole halpaa lystiä, meillä juuri vaihtui vakuutus ja siinä on korkea omavastuu. Mutta toisessa vaihtoehdossa olisi pitänyt vaihtaa h-lääkäriä eikä todellakaan haluttu! Aiemmillakin vakuutuksilla vuodessa on mennyt kahden kaluston hoitoon vuodessa yhteensä $400-800 noin hatusta heittämällä arvioiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pilvi ja kiitos kommentista! :) Kiva tietää että näitä vähemmän innokkaitakin tapauksia on olemassa. Voisin ehkä itsekin kokeilla ensi puolivuotistarkastuksella jotain toista h-lääkäriä. Mentiin tälle herralle miehen perheen suositusten vuoksi. On nimittäin heidän naapuri ja häneltä saisi kuulemma "hyvän diilin".

   Poista
 7. Huh mitä rahastusta! Mä löysin oman hammaslääkärini yelpin ja googlen arvosteluita läpikäymällä. Kaveria kehuttiin ettei tyrkytä palveluita ja on tosi pätevä, ja oon kyllä samaa mieltä. Vaikka reikiä on mullakin joutunut liikaa täällä paikkaamaan, niin tämä tyyppi näyttää aina ensin kuvan kohdista, jotka hänen mielestään vaativat paikkaamista ja lisäksi näyttää missä hänen mielestään on kohtia joita kannattaa pitää silmällä muttei ole tarvetta tehdä mitään. Kannattaa siis googlata arvosteluita vaikka siinä aika paljon aikaa voi mennäkin!

  VastaaPoista
 8. Lisäys edelliseen kommenttiin, mun mother in lawn hammaslääkäri kerran laskutti siltä ihan vaan siitä kun oli sanonut että sen pitäisi harjata hampaitaan eri tavalla. Laskulle pärähti jotain tyyliin "instructions on teeth brushing" ja $50! En ymmärrä miks se käy siellä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah no jo on hintaa neuvoilla! Meinaan kyllä ensi puolivuotistarkastuksella koittaa jotain toista h-lääkäriä. On tässä aikaa onneksi ettiä netistä niitä vaihtoehtoja:)

   Poista
 9. Moi, löysin tämän sun blogin tänään. Tosi kiva ja mielenkiintoinen blogi! Tulin tähän kommentoimaan, että oman Suomi-hammaslääkärini mukaan juurihoidetut hampaat ja hampaat, joissa muuten on suuri paikka, olisi suositeltavaa kruunuttaa jos vain rahaa löytyy, vaikka Suomessa ei juuri kauhean paljoa tuota kruunutuskulttuuria ole (nähdään Suomessa enemmän esteettisenä hoitona, eikä Suomessa olla kovin innokkaita laittamaan rahaa hampaiden hoitoon eikä varsinkaan esteettiseen hoitoon). Niinpä sitä ei julkisella puolella Suomessa tehdä lainkaan, ja yksityiselläkään ei hirveästi ehdotella, vaikka se todella hyödyllistä olisikin. Näin siksi, koska jos paikka tai hammas lohkeaa, voi lohkeama tulla myös leukaluuhun, mikä onkin sitten vaikeampi juttu. Ja tietenkin myös kalliimpi, kun tällöin mikäli siihen kohtaan sitten hampaan haluaa, niin vaihtoehdot on, että laitetaan implantti tai teetetään proteesi. Yhden implantin hinta on Suomessa useita tuhansia euroja. Mietinkin tässä, että todennäköisesti päädyn kruunuttamaan kaksi hammastani, joissa on suuret paikat. Ahdistaa nimittäin tuo, jos sitten sattuukin tulemaan paha murtuma. Maksaahan se aivan kamalasti, mutta lienee sen arvoista. Ainiin, ja en sitten tiedä olisiko tuo jonkun mainitsema vanhentunut kruunutustekniikka sitten meinannut sitä, että laitetaan vanhanaikaisia kruunuja, joissa se ydin on metallia? Tällöin vuosien saatossa kruunun kuluessa sen tumma metalliydin alkaa alareunasta paljastumaan ja se näyttää rumalta. Nykyään tarjolla siis on vaalealla posliiniytimellä valmistettuja kruunuja, joissa ei tätä ongelmaa ole. Kuitenkin monet hyvät suomalaisetkin hammaslääkärit käyvät lisäkouluttautumassa Jenkeissä, joten eiköhän siellä niitä posliinikruunuja ole tarjolla, kun ovat siellä rapakon takana todella paljon edistyneempiä monenlaisten hammasratkaisujen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa okei. Kiva kuulla näistä kruunuista jotain positiivistakin. Pitääpä katsoa, mitä seuraavassa puolivuotistarkastuksessa ehdotetaan ja jos sielläkin niitä kruunuja suositellaan niin ehkä alkaa harkitsemaan sitten niitä. Jotenkin vaan järkyttävää laittaa tuollainen summa HAMPAISIIN. Sillähän saisi vaikka paritkin lennot Suomeen ja takaisin.

   Ja ja kiitos ja tervetuloa lukijaksi :)

   Poista
 10. En tiedä, onko tarina saanut jo jatkoa, mutta pakko kertoa meidän kokemus. V testasi yleislääkärin lisäksi samaan syssyyn myös hammaslääkärin, jossa sai aika pitkälti saman tuomion: 3 hammasta pitäisi mukamas korvata kruunulla. Suomessa asiasta taas ei ole mainittu mitään. Haiskahtaa hieman rahastukselta, ja V aikoo ainakin pitää omat hampaansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ihme homma. Ja tarina sai jatkoa itseasiassa tässä just hiljattain: kävin eri hammaslääkärillä ja tämä lekuri ei maininnut mitään kruunuista...mielenkiintoista! Se eka oli sellanen vähä unelias pikkuklinikka. Veikkaan että äijä halus vaan lisää töitä:D

   Poista