perjantai 30. toukokuuta 2014

Vitutus-potutus-ärsytys-valitus

Essi pyysi mua kirjoittamaan postauksen, jossa kerron mika tassa kulttuurissa, paikassa ja maassa arsyttaa. Hetken aikaa piti tata miettia ja nyt oon saanut kasaan 11 kpl arsytyksen aiheita :)

Aika paljon yhtalaisyyksia oon kylla tata asiaa koskien bongannut muiden Jenkeissa (tai muualla ulkomailla) asuvien blogeista. Samat asiat taitavat siis arsyttaa muitakin Suomeen ja suomalaisiin tapoihin tottuneita. Voidaan siis myotaelaa toistemme ahdingossa! ;)

Muuta jarkevaa kuvaa ei nyt loytynyt puhelimen katkoista kun tama miettelias kissanpentu. Jostain kumman syysta mun puhelin on vaan taynna toinen toistaan kaameampia tukka-kuvia ja niita on nyt tullut jaettua ihan tarpeeksi !

Tassapa nama:
 1. Olet riippuvainen autosta. Ilman autoa et paase mihinkaan. Valimatkat on hurjan pitkia ja jos kavelet lyhyenkin matkan pidetaan sua kummallisena. Julkista liikennetta tuskin onkaan keskustan ulkopuolella.
 2. Kun kavelet jonnekin niin  mies-autoilijat huutelevat ja toottailevat sulle jatkuvasti - menee hermo! Tasta ei varmaan tarvi sanoa enempaa. (Toottailyja & huuteluja saa myos viereisesta autosta jos on itse auton ratissa pysahtyneena liikennevaloissa. Tan olen huomannut tassa hiljattain. Ajan ikkuna auki.)
 3. Julkista terveydenhuoltoa ei ole. Ainakaan samoissa maarin kuin mihin me Suomessa ollaan totuttu. Laakaria tarvittaessa on oltava vakuutus, tai alennuttava koyhien klinikalle jonottamaan. Vakuutuksenkin kanssa hinta on suurempi, mita Suomessa maksaisi kyseisesta palvelusta. Esimerkkina E:n pikkusiskon hammasraudat. Hammaslaakari oli sanonut niiden hinnaksi tulevan $5000. E:n isa ihmetteli miten se niin paljon on kun E:n raudat aikoinaan maksoivat "vain" $3000!
 4. Myos monet muut asiat ovat hullun kalliita. Meidan kahden puhelinlasku on kuukaudessa noin $170, mika on taalla ihan normaalia. Myos vastaanotetuista puheluista maksetaan.
 5. Julkiset vessat on saastaisia. En tieda miten nama ihmiset pissii kun istuin on taynna roiskeita. Vessa on myos usein vetamatta. Lieko kaikki tottuneet niihin itsestaan huuhteleviin pyttyihin. Ravintoloiden vessoissa on myos aina kyltti tyontekijoille muistuttamaan etta kadet on pestava ennen toihin paluuta. Eiko tuo nyt pitaisi tajuta ihan ilman mitaan kyltteja.
 6. Palveluiden taso. Et voi luottaa saavasi ammattitaitoista palvelua paikoissa, joissa sita odottaisi. Esimerkkina tuo kampaaja. Myos mm. kuntosalilla ja puhelinliikkeessa (At&t) ollaan saatu suorastaan ala-arvoista palvelua.
 7. Ruokakauppojen pakkaajat. Jonkun mielesta taa on varmaan kiva juttu, mutta ma en halua etta joku muu pakkaa mun ostokset. Jotenkin aina se vesipullo, jonka ostin heti juotavaksi, on siella alimmaisena pohjalla. Viidelle ostokselle saan myos keskimaarin kolme pussia. Hedelmat omaansa, lihat omaansa, kosmetiikat omaansa ym. Hirveaa tuhlausta. Siksi mulla onkin oma kangaskassi mukana. Myoskaan pullonpalaustusta ei ole mika on ihan jarkyttavaa huomioden etta lahes kaikki juomavesi ostetaan taalla pullotettuna. Kierratys muutenkin puuttuu taysin. Meidan pihassa on tasan yksi iso roskis, johon heitetaan ihan kaikki: metalli, lasi, muovi jne.
 8. Vanhanaikaisuus mita tulee maksuasioihin. Mm. ruokaostokset voi kaupan kassalla maksaa sekilla, mika on aarettoman hidasta. Me maksetaan meidan vuokra joka kuukausi sekilla, joka viedaan vuokranantajan pankkiin (Chase). Ilmeisesti oman pankin (Wells Fargo) "sisalla" voi vain suorittaa siirtoja nettipankissa. Nettipankki on muutenkin taysi vitsi verrattuna siihen suomalaiseen versioon. Sirukortista taalla ei myoskaan ole kuultukkaan. Kaytan E:n luottokorttia onglemitta. Kunhan hoylaan ja avot! Kukaan ei tarkasta kenen korttia siina hoylailen (ellei summa ole jarisyttavan suuri).
 9. Ihan kiva, etta ihmiset on iloisia ja juttelee mutta rajansa kaikella. Tarjoilija kay yleensa vahintaan 5 kertaa varmistamassa etta onhan kaikki nyt ok. Jos yritat jutella siina kaverin kanssa juttusi keskeytyy etka varmasti muista enaa jalkeenpain mita olit sanomassa. Kaupan kassan kanssa on myos aina vaihdettava kuulumiset. Suomessa olisi taysin ok sanoa vain "hei", "kiitos" ja "heippa". Ei aina yksinkertaisesti vaan jaksa jutella sille kassatytolle. Onneksi monissa kaupoissa on itsepalvelukassoja, joita voi kayttaa jos myrtsittaa. 
 10. Jos satut mainitsemaan jollekin etta muutit juuri tanne (tai joku kuulee aksentistasi olevasi ulkomaalainen) saat vastata seuraaviin kysymyksiin: "Where are you from?", "How long have you been here?", "How do you like it here?", "Is it a lot different?" Joka.ikinen.kerta! Voisin nauhottaa puhelimeen jonku valmiin vastauksen tuohon ja painaa aina vaan "play"-nappulaa nuo kysymykset saatuani. Joo ymmarran etta suomalainen on eksoottinen taalla eika ihmiset tarkoita mitaan pahaa, mutta on se vaan niin samperin arsyttavaa vastata tuohon kysymykseen 68767764298:n kerran.
 11. Ruoka! Miksei kaupasta voi loytya ruokakermaa, kunnon leipaa (leipahylly koostuu noin 50 eri versiosta paahtoleipaa) ym. Kokkaaminen on ainakin mulle tylsaa, yksipuolista ja hankalaa, mika on pyllysta koska Suomessa oikeasti tykkasin ruuanlaitosta. Kaikki erikoinen on taalla myos kallista (esim. ranskankerma & mozzarella/fetajuusto lähes $5). Siksi aika usein tekee mieli syödä ulkona. Miksi maksaisin ruokavarkeista yhta paljon kun ravintola-annoksesta? 
Naa ei oo missaan jarjestyksessa. Mun ei myoskaan tarvii alkaa puolustelemaan tassa mitenkaan kuinka taalla oikeesti kuitenkin on monta hyvaakin asiaa ja blaa blaa blaa :) Olen sen tehnyt niin monta kertaa, etta olkoot tama postaus pyhitetty taysin ja yksinomaan negatiivisuudelle!


10 kommenttia:

 1. Haha, mä niin allekirjoitan monta kohtaa tästä. Oon asunut Skotlannissa ja Englannissa vuodesta 2007 ja no... poikaystävä maksaa mun kortilla ostokset ja mä sen, kenen kortti nyt sattuu olemaan eka hyppysissä, pankissa asioiminen on aivan järkyttävä prosessi (ne shekit) ja sitten tuo leipä-ongelma. Onneksi Lontoossa on tosin paljon hyviä leipomoita, helpottaa vähän. :)

  Tosi mielenkiintoinen tämä sun blogi, ulkosuomalaisten blogeja on aina kiva seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lena:) mä oo vielä tuohon leipäongelmaan löytäny ratkaisua. Täysjyväbageleita ostan silloin tällöin mut eihän se sama asia oo kun (ruis)leipä. Noihin toasteihin en kyllä koske :D en tiennytkään että sielläkin päin on asiat vielä noin alkeellisesti raha-asioiden kanssa. Lontoossa kun oon käynyt vaan Heathrowlla vaihtamassa lentoa :D

   Poista
 2. Jee! :D Mulla tulee tuosta "kyselytunnista" mieleen sama kun sillon kun valmistuu lukiosta/muusta koulusta ja puolituntemattomat sukulaiset kyselee "no mitä aijot tehä seuraavaksi? ootko hakenut kouluun? lähetkö töihin?" Sillon mä mietin, että laitan kaulaan roikkuun jonku kyltin missä lukee kaikki oleellinen. Ehkä sun kannattas harkita samaa? :D
  Onneks muuten sait hiukset kuntoon! Olihan se kyllä ihan järkyttävää miten voi niin huonosti leikata. Mutta eikö siellä voi kaiken palauttaa tai vaatia kaikesta rahan takaisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh! Mullahan on tässä just valmistuminen takana. Sain gradun valmiiksi just ennen tänne lähtöä (papereita en kerenny vielä kouraani saada, mutta pidettiin pienimuotoset läksiäiset) ja voi luoja sitä kysymysten tulvaa. Olin tänne lähdössä ja koulu lopussa niin voit vaan arvata kuinka paljon sain noita "no mitäs nyt sitten"-kysymyksiä (ja saan kyllä vieläkin).

   Mä en oikeen tiedä miten täällä menee jos ei oo palveluun tyytyväinen. Suomessahan kai vois ainakin vaatia uuden leikkauksen ilmaseksi. Tuon naisen kyllä en antais mun hiuksiini enää koskea:D Eric soitti sinne kampaamoon sitten illalla ja alkoi tiedustella ensin tuota kummallista hintaa. LUURI LYÖTIIN KORVAAN (!!!) ennen kun päästiin edes kohtaan "asiakas ei ole tyytyväinen". Lähettiin sitten johkin ketjun pääkonttoriin (tms) s-postia asiasta. Ja mainittiin että meille muuten paiskattiin luuri korvaan:P Vielä ei ainakaan olla saatu vastausta.

   Poista
 3. Ainakin Californiassa voi palauttaa vaikka syödyn jugurtin jos siltä tuntuu, "ei tää ollukkaan hyvää, mut söin silti" :D Musta tuntuu, että Suomessa ei edes saa noin huonoa hiustenleikkuuta... Toivottavasti tämä tarina päättyy hyvin! Keep us posted :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehehee "ei taa ollukkaa hyvaa"... :D Ma vein kerran tohon lahikauppaan takas peanut butter-purkin, kun huomasin kotona et joku oli jo syonyt puolet siita. Kiltisti antoivat uuden takas vaikkei ollukkaa kuittia! Mut tuo oliki tollanen pikkuostos vaan.
   Ja kylla, innolla odottelemma mita TGF Haircuttersin paamajasta vastataan vai vastataanko mitaan!

   Poista
 4. Amen to that! Etenkin kohdat 1 (meidän hoodeilla ei tietty ole just lainakaan jalkakäytäviä, vaikka muualla täällä niitä kyllä näkyy), 5 (miten ne istuimet voikin saada roiskittua niin märiks? Lisäks kaikissa julkisissa vessoissa on yleensä aina vähintään 1,5 cm rako omien ympärillä, josta näkee suoraan sisälle koppiin - hieman yksityisyyttä, kiitos!), 7 (kauheeta muovipussien tuhlausta! Ja kierrättämättömyys ahdistaa ihan tajuttoman paljon), ehdottomasti 8 (sekit on vaan jotain ihan käsittämätöntä!) ja 11 (meidän taloudessa ruoanlaitto vasta onkin haastavaa, kun etenkin laktoosittomia tuotteita on tosi vaikea löytää eikä se gluteenittomienkaan tuotteiden valikoima ole sieltä parhaimmasta päästä) aiheuttavat eniten ärsytystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, naihin varmaan yhtyy aika moni varsinkin tanna hiljattain muuttanut :D Piti oikeen ite lukasta vahan tata listaa lapi taas muistinvirkistamiseksi ja hitto alkoi taas arsyttamaan!!

   Poista
  2. Joo, mä olen vielä erittäin syvällä tässä ärsytysvaiheessa ;)

   Poista