perjantai 23. toukokuuta 2014

Viisumiasiaa

Viisumista ja prosessin etenemisestä on tullut nyt niin paljon kyselyjä, että avataampa nyt asiaa vähän täällä blogin puolella jos siten vaikka välttyisin jokaiselle erikseen selostamasta samoja asioita :)

Papereissa Eric on mun SPONSOR ja hänen täytyy siis pystyä todistamaan olevansa kykenevä elättämään mua. (Vaikka aion kyllä sillä sekunnilla alkaa niitä töitä hakemaan kun sen työluvan saan!) Meidän piti todisteena lähettää kolmen vuoden verotiedot immigrationille ja tämä ei ollut mahdollista, koska E on asunut Suomessa noin viisi vuotta (vuoden -12 loppuun asti). Vuoden 2013 E teki täällä Houstonissa töitä; joista iso osa koostui työstä "itsenäisenä" keikkatyönä. Lähetettiin siis maahanmuuttoviranomasille selostus tilanteesta ja verkkopankista kopioitu kuva jokaisesta shekistä joka viime vuonna on tilille talletettu. (E oli fiksusti ajatellut olla ilmoittamatta näitä "sivutöitä" verottajalle välttääkseen maksamasta veroja. Verojen ilmoittaminenhan täällä Jenkkilässä pitää tehdä itse toisinkuin Suomessa. Lokakuussa -13 E aloitti vakituisessa työssään, jossa verot pidätetään suomalaiseen tapaan suoraan palkasta.) Maahanmuuttoviranomaiset eivät tietenkään hyväksyneet näitä meidän lähettämiä kopioita shekeistä todisteeksi (niinkuin olin pelännytkin) ja vaativat täydelliset verotiedot. Saatiin tuo kirje tuossa noin kuukausi sitten jonka jälkeen E kävi heti töissä pyytämässä kopiota W-2-lomakkeesta. Tuo w-2 tarvitaan jokaisesta työstä (tai vaihtoehtoisesti 1099, jos työ on "ei vakituinen") että verot voi valtiolle ilmoittaa.

Olisi luullut että yhden paperilappusen saisi nopeasti. Mutta eipä tietenkään saanut kun amerikkalaisista on kyse. E kävi pari kertaa viikossa lappua kysymässä ja vastaus oli joka kerta "se tulee postissa". No tällä viikolla mulla alkoi lopullisesti mennä hermo tähän odotteluun ja soitin itse sinne toimistoon josta vastaukseksi sain "yes we tried sending it but it didn't work". Anteeksi mitä? Miten niin ei "onnistunut" lähettää paperilappua postissa? Nainen puhelimessa käski pyytää E:tä hakemaan lapun firman pääkonttorista. No meni noin tunti kun sain viestin E:ltä "what did you do?? Thank you!!!". W-2 lappunen oli viety hänelle töissä suoraan käteen.

No nyt kun tämä lappunen saatiin, joka oli siis viimeinen puuttuva dokumentti verojen ilmoittamiseen saatiin vihdoin veroilmoitus tehtyä (kiitos Brandien, joka hoiti homman noin puolessa tunnissa netissä). Mulla ja E:llä ei kummallakaan ollut hajuakaan miten tämä tapahtuu. E muutti Suomeen 18-vuotiaana eikä siten ole koskaan joutunut verojaan ilmoittamaan. Monet amerikkalaiset turvautuukin erilaisten vero-toimistojen (mikä lie) apuun veroilmoituksissa. Sen verran hankalaa hommaa se on.

Meidän täytyy siis valtiolle todistaa että E on viime vuoden aikana tienannut yli 125% köyhyysrajasta. (Onneksi selvitään sen kolmen vuoden sijaan nyt vain yhdellä!!) Valittiin vakituisen työn lisäksi noista "yksityisten" töiden joukosta juuri sen verran shekkejä, että tuo 125% köyhyysrajasta ylittyy, ja siten saadaan maksettavaksi mahdollisimman pieni summa veroja.

Tajuttiin vasta tietysti kun valmis veroilmoitus oli kädessä että netto on eri kuin brutto ja tuo netto ei ylitäkään sitä vaadittua rajaa. Ja me ei tiedetä kumpaa numeroa tässä katsotaan. Brandie ilmoitti kuitenkin itse ryhtyvänsä meijän "joint sponsoriksi", jos nyt taas saadaan se kieltävä kirje. Perheenjäsenellä tai ystävällä on siis mahdollisuus ryhtyä toiseksi "sponsoriksi" mulle jos pää-sponsorin tulot eivät riitä. Tämä olisi toki vain muodollisuus paperilla, eikä Brandien tietenkään tarvitsisi mitään maksaa. Ainoastaan laittaa allekirjoitus paperiin ja todistaa kansalaisuutensa viranomaisille.

Pitkä, hankala ja paljon hommaa vaativa on siis tämä prosessi. Oltaisiin tietysti voitu lukea tarkemmin kaikki nämä ohjeet ennen prosessiin ryhtymistä. Nyt on siis otettu toivottavasti yksi askel lähemmäs viisumia. Toivotaan että tämä olisi ollut nyt viimeinen takapakki. Ainakin oon tässä nyt samalla oppinut paljon tästä veroprosessista tulevasuutta varten jos jotain positiivista pitää keksiä:)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti